Јабуке само за џем и сок

Јана Кезић
Јабуке само за џем и сок

БАЊАЛУКА - Берба раних сорти јабука у пуном је јеку, а иако је принос добар с обзиром на лоше временске услове, воћари широм Српске незадовољни су квалитетом плодова јер је већина, како кажу, само за прераду у џем и сок.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић за “Глас Српске” истиче да су воћари донекле и очекивали овакву ситуацију.

- Цијеле године су нас пратили катастрофални временски услови. Лош квалитет је био очекиван, али опет имамо шта да беремо. Ако буде између 20 и 30 тона по хектару, биће то добар принос за овако тешку годину - рекао је Дојчиновић.

Када је ријеч о цијенама, он каже да су тренутне нешто веће у односу на прошле године, напомињући да произвођачи никада не могу драстично подићи цијену већ то иде отприлике за пет до десет пфенинга по килограму.

- Што се тиче цијена у трговинама не очекују се веће промјене. Килограм јабука тренутно кошта од 0,60 КМ до 0,80 КМ у зависности од сорте - казао је Дојчиновић.

Воћар Никола Вукота из села Требављани код Градишке каже да је брање првих сорти код мањих произвођача завршено те да воћари могу бити задовољни само количином рода.

- Приноси ове године су задовољавајући, али квалитет је лош. Након велике количине топлих дана наступиле су нагле промјене са великом количином кише и дошло је до пуцања плодова, а штете има и од мраза - казао је Вукота.

И Мирко Пјанић из села Церовљани код Градишке сагласан је да је квалитет овогодишње јабуке споран.

- Због јако сушне године плодови су изузетно ситни са ожеготинама од сунца, а то значи да ће бити доста индустријске јабуке - казао је Пјанић, истичући да током овог љета чак ни систем за наводњавање није дао жељене ефекте већ је само мало ублажио ситуацију.

Воћар из Козарске Дубице Душко Тепић каже да за 21 годину од када се бави воћарством није била израженија суша као  ове године.

- Принос јабуке за комерцијалну продају у нашој поткозарској регији умањен је и до 40 одсто, поједине сорте су тотално настрадале од мраза - казао је Тепић, додајући да ни крушка ове године није боље прошла, и оно рода што је мало било није било за комерцијалну продају него за прераду.

Беру и пензионери

Воћари у Српској на мукама су и због недостатка младе радне снаге па плодове на плантажама беру углавном пензионери. Мањак сезонаца је, како кажу, хронични проблем чије рјешење се ни не назире.

 - Ријетки су млади који ово желе да раде, тако да јабуке беру углавном радно способни пензионери. Ако се овако настави бићемо приморани да увозимо радну снагу за наредну годину. Размишљамо да дио радника доведемо из Турске - каже Дојчиновић, који додаје да у Српској постоји проблем и са мањком обученог кадра за резање воћа, које морају ангажовати из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана