Јабуке из Градишке нису отровне

Анита Јанковић-Речевић
Јабуке из Градишке нису отровне

БАЊАЛУКА - Домаће јабуке из Градишке које су са тржишта повучене средином јуна због, како је тада наведено, штетности по здравље људи, не садрже прекомјерне количине пестицида, показала је суперанализа лабораторије у Србији.

Јабуке сорте ајдаред произвођача “Оги воће” из Градишке, које је дистрибуисала градишка фирма “Агрофруктус” повучене су са тржишта 18. јуна након што је од Агенције за безбједност хране БиХ стигло обавјештење да је инспекција Кантона Сарајево вршила узорковање воћа и поврћа у малопродаји, те да је анализом утврђен повећан садржај пестицида у том воћу. Републичка инспекција је извршила додатно узорковање тог воћа у складишту дистрибутера, а ти узорци, као и од јабуке повучене са тржишта, послати су на суперанализу у Србију. Резултати су, како наводе у Инспекторату РС, показали да наведени ајдаред садржи пестициде у границама прописаним Правилником о максимално допуштеним нивоима остатака пестицида у и на храни, на основу чега је отклоњена свака сумња у безбједност производа и дозвољен даљи промет. Истичу да су, уз обавјештење о утврђеном повећаном садржају пестицида у јабукама из Градишке, од Агенције за безбједност хране БиХ добили и иницијалну процјену ризика којом је назначено да краткотрајни унос јабуке са утврђеним остацима активне материје “Царбендазим” представља озбиљан ризик по здравље, те су на основу тога производ повукли са тржишта.

- Законом о храни РС прописана је обавеза да, уколико постоји опасност да одређена храна може представљати ризик по здравље људи, обавијестимо јавност о врсти те хране, ризику, као и о мјерама за спречавање, смањивање или уклањање тог ризика. Републичка инспекција за храну је спровела све неопходне процедуре како би био уклоњен потенцијални ризик по здравље људи - рекли су у Инспекторату РС.

Власник фирме “Оги воће” Огњен Петровић сматра да су надлежни требали да сачекају резултате суперанализе и онда реаговати.

- Овако је у јавности одјекнула нетачна вијест која нам је проузроковала огромну штету. Осим што у складишту имамо око 14 тона повучених јабука, за које тешко да ћемо успјети пронаћи купца, већ сад је јасно да ће бити велика борба да продамо ново воће које ускоро стиже из наших воћњака. Негативан публицитет није нанесен само нама, већ цијелој Градишци која је највећи произвођач воћа у РС - прича Петровић. Истиче да се не би играо са повјерењем потрошача.

- Дуги низ година смо у овом послу, имамо око 100 хектара засада јабуке и крушке и никада није било проблема. Само ове године смо у Русију извезли више од 300 тона јабука, прошли све њихове контроле за које је познато да су веома строге - жали се Петровић.

Директор фирме “Агрофруктус” Младен Ђурђевић тврди да, након што су објављене информације о прекомјерним количинама пестицида, нису продали ни килограм домаћих јабука.

- Раније смо мјесечно продавали по 500-600 тона, а сада нико неће да купује од нас. Иако смо купце обавијестили да је нова анализа уредна, људи су изгубили повјерење - тврди Ђурђевић и додаје да је у њиховим јабукама пронађен проценат пестицида који је дозвољен свугдје у свијету.

У Агенцији за безбједност хране БиХ истичу да је иницијалном процјеном ризика утврђено да је токсиколошка референтна вриједност прекорачена за популацију дјеце и износи 243 одсто.

- Краткотрајни унос јабуке са утврђеним вриједностима “Царбендазима” представља озбиљан ризик по здравље дјеце и та активна материја се не налази на списку дозвољених, што значи да се субјект није придржавао добре пољопривредне праксе - рекли су у агенцији и додали да се, према прописима и процедурама, узорци за суперанализу узимају са истог производа, под истим условима и у исто вријеме.

Паника

Начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић каже да су дешавања у вези са штетношћу јабука довела до поремећаја и панике на тржишту, те да се нада да ће се ситуација ускоро смирити.

- Десило се шта се десило. Не можемо упирати прстом ни у кога. Прва анализа је показала једно, суперанализа друго и најважније је да су те јабуке исправне. Министарство ће у наредном периоду инсистирати на програму мониторинга, на појачаним анализама и узорковању производа како би била повећана безбједност хране - рекао је Лалић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана