Извршена примопредаја респиратора за болнице у Српској

Г.С.
Извршена примопредаја респиратора за болнице у Српској

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас извршена примопредаја 10 респиратора за здравствене установе у Републици Српској које је донирала “Електропривреда Републике Српске”, а којој је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић рекао је да је ово предузеће за набавку респиратора издвојило 461.000 КМ.

“Сматрали смо већ на самом почетку епидемије вируса корона да је важно да жЕлектропривредаж буде социјално осјетљива и да учествује у помоћи здравственом систему Републике Српске”, рекао је Петровић новинарима.

Он је истакао да су уз помоћ Славена Ристића који је започео акцију набавке респиратора за Републику Српску и посредством Црвеног крста из Бијељине успјели тек данас, након пуна три мјесеца, да реализују испоруку ових респиратора у Требиње.

“Наравно, да није било дипломатских веза српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика питање је да ли би то било и данас. Срећа па нам нису били у здравственом систему недостајући респиратори, али ово ће сигурно значити здравственом систему Републике Српске”, рекао је Петровић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић захвалио је “Електропривреди Републике Српске”, али и свим друштвено одговорним компанијама које су омогућиле да се дође до ове значајне медицинске опреме.

“Ово само представља наставак наших даљих активности у смислу јачања капацитета када је ријеч о опреми болница у Републици Српској с обзиром на то да ћемо се припремати и за сезону октобар-април наредне године. Тада очекујемо пораст броја лица која ће имати потребу за респираторима, будући да ћемо имати удружено вјероватно дјеловање вируса грипа и вируса корона”, рекао је Шеранић новинарима.

Он је напоменуо да су и посљедњи дани показали колико је вирус корона непредвидив, истакавши да се претпоставке да ће љето да помогне у томе да се смањи ширење вируса није показало на дјелу, додавши да сваки дан и сваки период може да услови пораст броја пацијената.

“Као што сте, нажалост, имали овдје у источној Херцеговини, када је управо ширење вируса у једној од фирми овдје на подручју Херцеговине условило пораст броја лица заражених у Љубињу и Билећи, чиме су капацитети болнице у Требињу били попуњени. Онда смо дошли у прилику да реорганизацијом упућујемо даље пацијенте према болници у Фочи, чиме смо обезбиједили потребну здравствену заштиту за људе са овог подручја”, рекао је Шеранић.

Представник Црвеног крста из Бијељине Александар Савић и представник организатора акције “Респиратор за Српску” рекао је да је у оквиру акције купљено 50 респиратора, од чега је “Електропривреда Српске” донирала 10, за сваку болницу у Српској по један.

“Ми смо данас овдје довезли остатке акције, дакле за требињску Болницу још пет респиратора, за Источно Сарајево још пет респиратора и за Фочу још један”, рекао је Савић новинарима и додао да је овим завршена акција подјеле респиратора здравственим установама у Српској.

Директор Болнице у Невесињу Велибор Миливојевић захвалио је у име свих болница у Републици Српској “Електропривреди Републике Српске” за вриједну донацију.

“На овај начин болнице у Републици Српској добиле су најбољу и најквалитетнију могућу опрему, здравствени радници опрему на којој ће сигурно моћи јако добро да раде, а наши осигураници још квалитетнију здравствену заштиту”, рекао је Миливојевић новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана