Извоз у прва четири мјесеца већи 34,3 одсто

Srna
Foto: Ilustracija

БАЊАЛУКА- Република Српска је у периоду јануар-април остварила извоз у вриједности од милијарду и 753 милиона КМ, за 34,3 одсто више него у истом периоду лани, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Истовремено је остварен увоз у вриједности од двије милијарде и 188 милиона КМ, што је за 37,2 одсто више него у периоду јануар - април прошле године, док је проценат покривености увоза извозом износио 80,1 одсто.

"У априлу је остварен извоз у вриједности од 469 милиона КМ што је 33,1 одсто више него у истом мјесецу лани, те увоз у вриједности од 608 милиона КМ, што је за 33,2 одсто више него у априлу прошле године", наводи се у саопштењу.

Највише се извозило у Србију и то у вриједности од 305 милиона КМ, односно 17,4 одсто и у Хрватску 246 милиона КМ, односно 14,0 одсто укупно оствареног извоза.

У истом периоду, највише се увозило из Србије и то у вриједности од 382 милиона КМ, односно 17,5 одсто и из Италије, у вриједности од 338 милиона КМ, односно 15,5 одсто укупно оствареног увоза.

Највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 194 милиона КМ, што износи 11,1 одсто укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују нафтна уља и уља добијена од битуменозних минерала /осим сирових/, са укупном вриједношћу од 167 милиона КМ, што износи 7,7 одсто укупног увоза.

Из Републичког завода за статистику наводе и да је календарски прилагођена индустријска производња у априлу ове године у поређењу са истим лањским мјесецом већа за 10,0 одсто.

Десезонирана индустријска производња у Републици Српској у априлу је у поређењу са мартом већа за 2,4 одсто.

Индустријска производњау Републици Српској у периоду јануар – април године у односу на исти период лани биљежи раст од 2,7 одсто.

У истом периоду у подручју вађење руда и камена остварен је раст од 13,2 одсто, у подручју прерађивачка индустрија раст од 5,6 одсто, док је у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежен пад од 4,8 одсто, наводи се у саопштењу.

Број запослених у индустрији у априлу ове, у односу на исти мјесец прошле године, већи је за 1,2 одсто и у односу на лањски просјек већи за 0,6 одсто, док је број запослених у индустрији у периоду јануар – април ове, у односу на исти период прошле године, већи за 1,3 одсто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана