Извоз огревног дрвета кочи транспорт

Милијана Латиновић
Извоз огревног дрвета кочи транспорт

БАЊАЛУКА - Након што је подигнута рампа за извоз огревног дрвета из БиХ, произвођачи муку муче да обезбиједе превоз, јер осим што је транспорт поскупио, на повратак камиона чекају данима.

 Рекао је то за "Глас Српске" предсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић нагласивши да нема довољно камиона за извоз дрвета.

- Превозници су подигли цијене, до сваке дестинације превоз је скупљи за 300 до 400 евра, тако да смо сада у новом проблему. И када одвезу дрво у Европу, немају шта да товаре за БиХ. Да се не би враћали празних камиона, товаре за Србију, па док се врате овамо, прође неколико дана - рекао је Бркић подсјетивши да су, и док је забрана извоза била на снази, произвођачи радили како би сачували радна мјеста и запослене.

Он је додао да једна палета огревног дрвета у Европи кошта око 140 евра, док се на домаћем тржишту продаје по цијени од 210 марака са ПДВ-ом.

Бркић каже да је потражња за огревним дрветом код нас веома мала и да су домаћи потрошачи снабдјевени готово 97 одсто.

- Ко је мислио, дрва је одавно обезбиједио и не стоји прича да овдје продајемо по истој цијени као на западу или да ће становништво остати без огрева - истакао је Бркић додавши да он углавном извози дрво паковано у мрежице и картоне за које има уговорен посао са маркетима на западу.

С друге стране, дрвопрерађивачи сматрају да је жалосно да се из земље извози огревно дрво и да би већу корист сви имали уколико би сировина остајала у домаћим погонима, а у Европу слали производе веће финалне вриједности.

- Удружење дрвопрерађивача је мишљења да огревно дрво не треба да се извози, већ да служи за огрев становништва, за топлане. Дрво треба да се користи за производњу сирћета, брикета и пелета, а тек ако нешто евентуално претекне, да се цијепа. Ако су произвођачи свих наведених производа без довољно сировине да би појединачни цјепачи који цијепају и трупце извозили и зарађивали, није добро - рекао је за "Глас Српске" предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало.

Он сматра да би одлука о извозу цијепаног дрвета што прије требало да буде измијењена. Наглашава да цијепано дрво у палетама није производ и да је његов извоз потребно што прије зауставити и снабдјети становништво јер ћемо, како је навео, доћи у ситуацију да домаће становништво палету плаћа 300 марака, што никада није било.

- Заустављен је извоз пелета, а много су веће потребе становништва за огревним дрветом и остаће без огрева или ће га плаћати по европским цијенама, што није нормално и довешће до ситуације да грађани који нису могли набавити огрев изађу на улице - рекао је Партало.

Савјет министара БиХ је прошле седмице на ванредној телефонској сједници донио одлуку којом је дозвољен извоз огревног дрвета, а рампа остаје спуштена за пласман у иностранство трупаца, пелета и брикета све до 31. октобра.

Размјена

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за осам мјесеци ове године БиХ је извезла дрво, производе од дрвета и дрвени угаљ у вриједности од 785,6 милиона марака. Највише тих производа отишло је у Њемачку, Србију, Хрватску и Италију. У истом периоду БиХ је увезла наведене производе вриједне 332,8 милиона марака, највише из Хрватске, Србије, Чешке и Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана