Извјештај Агенције за лијекове БиХ: Од пријављених нуспојава 96,5 одсто очекивано

Милијана Латиновић
Извјештај Агенције за лијекове БиХ: Од пријављених нуспојава 96,5 одсто очекивано

БАЊАЛУКА - Да је добробит вакцина против вируса корона далеко изнад штете коју могу произвести реакције након имунизације потврђује податак да су од пријављених нус појава становника у БиХ 96,5 одсто означене као није озбиљно, очекивано.

Према процјенама надлежних у Републици Српској вакцину против вируса корона до сада је примило 36 одсто становника, док је у ФБиХ вакцинисано 11,7 одсто становника.

У извјештају Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ наведено је да су до 16. августа запримили укупно 749 пријава на реакције након вакцинације, од којих је 38 још у поступку обраде. Од процијењених 711 пријава, 686 или 96,5 одсто означено је као није озбиљно, очекивано, док је 25 пријава, односно 3,5 одсто класификовано као озбиљно.

Највише реакција на вакцине забиљежено је код грађана старости од 18 до 44 године, а гледано према полу, чак 526 пријава односило се на жене.

- Најчешће пријављене реакције су повишена тјелесна температура, бол у екстремитетима, мишићима и зглобовима, малаксалост, главобоља, бол на мјесту вакцине, слабост, дрхтавица и повраћање - наведено је у извјештају.

Међу озбиљним нежељеним реакцијама наводи се отежано дисање, грчење мишића, аритмије, гушење и тромбофилија. Истичу да је већина пријава укључивала више реакција.

У Агенцији за лијекове наводе да примљене и анализиране пријаве о нежељеним реакцијама не мијењају позитиван профил користи и ризика вакцина против вируса корона које су доступне у БиХ.

- Запримљена је једна пријава смрти пацијента која се само временски може доводити у везу са вакцином “синовак”. Комисија Министарства здравства ФБиХ спроводи поступак детаљне анализе случаја - навели су у Агенцији.

И медицинари широм Српске сагласни су да добробит вакцинације није спорна. Инфектолог у бијељинској Болници “Свети врачеви” Александра Радојчић истакла је да у тој здравственој установи нема много хоспитализованих који су се заразили након вакцинисања, додавши да су то углавном особе са средње тешком клиничком сликом и нису животно угрожене.

- До сада није забиљежено да је умро неко од пацијената који је вакцинисан против вируса корона - рекла је Радојчићева.

Епидемиолог у бијељинском Дому здравља Младен Грујичић рекао је да нису имали ниједну озбиљнију поствакциналну реакцију.

- Било је класичних поствакциналних реакција и све је то уобичајено. Већи је ризик да неко умре од посљедица заражавања короном ако је невакцинисан у односу на особе које су примиле једну, а камоли обе дозе. Вакцинишући се не штитимо само себе већ и старије особе, али и дјецу међу којом је све више заражених - истакао је Грујичић подсјетивши да се за сада само “фајзер” вакцином могу вакцинисати дјеца старија од 12 година. Грујичић је истакао да у овом четвртом таласу пандемије оболијевају цијеле породице и нагласио да је неопходно вакцинисати што већи број људи.

 “Спутњик лајт”

Република Српска резервисала је 300.000 доза руске вакцине “спутњик лајт”, али према ријечима министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића, то не значи да ће се у овом тренутку било шта набављати.

 - Размишљамо унапријед како бисмо за наредну годину обезбиједили вакцине, јер видимо да ће бити потребна ревакцинација грађана - напоменуо је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана