Изузимање дјеце само кад је живот угрожен

Анита Јанковић Речевић
Изузимање дјеце само кад је живот угрожен

БАЊАЛУКА - За мјером привременог изузимањаа дјетета из породице без судске одлуке социјални радници у Српској могу посегнути само у случају када су угрожени живот и здравље малишана, а такво поступање није новина и на овим просторима се примјењује скоро четири и по деценије.

У то увјеравају надлежни поводом забринутости коју је код родитеља изазвао нови Породични закон који је на снагу ступио 1. септембра.

Наиме, у отвореном писму које је представницима власти и институцијама које се баве питањима дјеце упутило бијељинско Удружења грађана “Родитељи за права дјеце” наведено је да је посебно забрињавајућа мјера привременог изузимање дјетета из породице без одлуке суда.

- Ко може неком родитељу одузети дијете, макар и привремено без претходно спроведеног судског поступка утврђивања чињеница, околности, извођења доказа. Шта неко у Центру за социјални рад може сматрати угроженошћу или непосредном опасношћу за живот и здравље дјетета? Колико је простора за злоупотребу службеног положаја - наведено је у писму и скренута пажња и на одредбе у којима центри за социјални рад умјесто родитеља у случају несагласности доносе одлуке о битним питањима која утичу на живот дјеце попут образовања, предузимање већих медицинских захвата код малишана, промјена пребивалишта дјетета и слично.

У Министарству правде РС, који је творац овог закона, појашњавају да о издвајању дјетета из породице одлучује суд, а само изузетно ако су угрожени живот и здравље дјетета то може учинити и орган старатељства.

- Закон омогућава Центру за социјални рад да дијете привремено издвоји из породице само на основу рјешења, које се не може одгодити, чак ни у случају жалбе. Мјера је привремена. Ако би жалба одгађала извршење била би настављена ситуација у којој су угрожени живот и здравље дјетета. То је ризик који не може бити прихваћен, јер непоступање у таквим ситуацијама може довести до фаталних посљедица - кажу у министарству.

Додају да је таква мјера било присутна и у Породичном закону СРБиХ из 1979. године, као и Породичном закону РС из 2002. године те до сада у пракси нису забиљежени проблеми у вези са примјеном.

Када је у питању одредба према којој центри за социјали рад могу доносити одлуке о битним питањима која утичу на живот дјетета, наводе да је разлог за креирање и примјену овог рјешења тај да родитељи заједнички одлучују, чак и у случају када родитељско право врши само један од њих.

- Стање личних односа између родитеља не може искључити право било којег родитеља да учествује у подизању и васпитању свог дјетета. Уколико родитељи не могу постићи сагласност о важним питањима, мора постојати рјешење за пат-позицију, јер ниједан од родитеља не може имати екслузивно право - категорични су у министарству.

У бањалучком Центру за социјални рад кажу да су ријетки случајеви када се родитељи не могу усагласити о важним питањима.

- Када је у питању привремено издвајање дјетета из породице, ту одлуку нити један орган старатељства не доноси а да није установљено постојање непосредне опасности за живот и здравље дјетета. Закон предвиђа заштиту дјеце чија се основна права грубо крше од стране несавјесних родитеља који угрожавају њихов живот и здравље те занемарују и не врше родитељске дужности - кажу у овом центру.

Неколико удружења из Српске најавило је петицију за измјену прописа, а разлог је каже члан удружења “Четири плус” Адријана Басара тај што се спорне одредбе могу тумачити на више начина.

- Вријеме је да се иде у складу са правима Европске конвенције, а не да се враћамо у осамдесете године прошлог вијека. Родитељима се морају дати већа права, да дијете остане у биолошкој породици што је дуже могуће, а не да се одузима на сваки негативан поступак. У понедјељак ћемо са представницима ресорног министарства и радне групе која је кројила закон разговарати о спорним рјешењима - рекла је она.

Штедња

Удружењима која окупљају родитеље засметао је и члан новог закона којим се уређује питање располагања дјечијом имовином. У Центру за социјални рад Бањалука објашњавају да су родитељи и према претходним прописима могли само са одобрењем надлежног органа старатељства отуђити или оптеретити вредније ствари и права из имовине свог малољетног дјетета ради његовог издржавања, лијечења, васпитања и образовања.

- Све банке су сходно томе, годинама уназад, тражиле нашу сагласност, изузев три банке које су крајем августа ове године СМС порукама обавијестиле своје клијенте о примјени новог закона те тиме унијеле немир и страх код родитеља дјеце која имају штедне рачуне - рекли су у Центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана