Измјене Закона о здравственом осигурању растерећују пољопривреднике

Анита Јанковић-Речевић
Измјене Закона о здравственом осигурању растерећују пољопривреднике

Бањалука - Носиоци комерцијалних или некомерцијалних пољопривредних газдинстава у Републици Српској који су осигурани у предузећу или по неком другом основу, убудуће неће морати плаћати дупло здравствено осигурање, што је сада случај.

Предвиђено је то Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању, који би требало да буде усвојен до краја године.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су заједно са Министарством здравља и социјалне заштите закључили да је потребно измијенити неколико одредби закона који се односе на пољопривреднике, да би им олакшали рад.

- Према најважнијим измјенама носилац осигурања комерцијалног или некомерцијалног пољопривредног газдинства убудуће неће плаћати осигурање уколико је већ осигуран по неком основу. Такође, осигурање се више неће односити само на носиоца осигурања, него и на чланове његове породице, уколико нису осигурани по другом основу - појаснили су у Министарству пољопривреде и додали да ће својство осигураника убудуће моћи бити стечено само по једном од прописаних основа, а у ситуацијама када особа истовремено испуњава услове за осигурање по више основа, право на здравствену заштиту оствариваће по једној тачки која ће искључити осигурања из других тачака.

У ресорном министарству су истакли да ће нове измјене бити веома значајне за пољопривреднике, јер осим што ће им смањити трошкове, осигураће здравствену заштиту њиховим породицама.

- Предвиђено је да ступање на снагу овог закона буде 1. јануара 2020. године, до када ће бити припремљене евиденције и техничко-оперативне активности, да би Фонд здравственог осигурања преузео нове послове који се одређују овим законским рјешењима - додали су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да су поменуте измјене приједлог произвођача, те да су веома задовољни што су њихови захтјеви уважени.

- Надамо се да ће нови закон проћи скупштинску процедуру. Није било смисла плаћати дупло здравствено осигурање. Иста је ствар и за пензијско осигурање, запослени који су носиоци домаћинстава не би требало да плаћају било шта, јер неће остваривати ни дуплу пензију када за то дође вријеме - рекао је Маринковић и додао да произвођаче охрабрују потези ресорног министра Бориса Пашалића, који, како каже, има много слуха за проблеме сељака и жеље да им помогне.

Први воћар Српске сматра да ће од нових законских рјешења, осим произвођача, знатну корист имати и Српска, јер ће се сада сигурно многи одлучити да оснују газдинства, прошире производњу и постану озбиљни произвођачи.

- Важећи закон обилује нелогичностима. Није реално да они који су зарадили пензију плаћају осигурање и због тих намета смо изгубили знатан број регистрованих газдинстава, јер су људи одустали баш због тога што нису жељели додатне трошкове - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Фонд

Новим законским рјешењима предвиђено је да Фонд здравственог осигурања РС подноси пријаву за здравствено осигурање у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, који води Пореска управа РС.

Та обавеза односи се за лица која се лично укључују у обавезно здравствено осигурање, те она која се укључују као чланови породице или домаћинства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана