Измјене Закона о дјечијој заштити побољшаће статус породица: Родитељу-његоватељу мјесечно 540 КМ

Милијана Латиновић
Измјене Закона о дјечијој заштити побољшаће статус породица: Родитељу-његоватељу мјесечно 540 КМ

БАЊАЛУКА - Родитељи-његоватељи у Републици Српској умјесто досадашњих 135 марака идуће године требало би да примају мјесечно 540 марака.

Наиме, Влада РС је, према ријечима премијера Радована Вишковића, одлучила да у буџету за 2022. годину измијени одређене одредбе у Закону о дјечијој заштити.

- Та накнада биће на нивоу најниже плате за претходну годину, односно родитељи-његоватељи имаће накнаду до пунољетства дјеце у висини најниже плате у Српској за претходну годину - појаснио је Вишковић.

Од 1. јануара ове године уведено је право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу, које се признаје родитељима-његоватељима или његоватељима који се брину о дјеци са сметњама у развоју са најтежим обликом инвалидитета, а у Министарству здравља и социјалне заштите РС наводе за “Глас Српске” да ово право у Српској остварује око 520 корисника.

- Планираним новим измјенама, између осталог, износ од 25 одсто од најниже плате у Српској за ово право ће бити повећан четири пута, односно умјесто 135 КМ износиће 540 КМ - појаснили су у ресорном министарству.

Додају да се, имајући у виду да велики број породица које имају дијете са потешкоћама у развоју и којима је потребна стална помоћ у задовољењу најосновнијих животних потреба остварује и остала права из области дјечије и социјалне заштите, као што су помоћ и њега другог лица, лична инвалиднина или увећан дјечији додатак, укупна примања за ове категорије значајно увећавају.

Измјене Закона о дјечијој заштити морају добити зелено свјетло у Народној скупштини РС, а шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић очекује да ће се од 1. јануара идуће године ове измјене примјењивати.

- Они који су уз своје дијете са потешкоћама у развоју 24 часа дневно треба да имају бар ту минималну плату, јер они немају никакву могућност за запослење. Вјерујем да ћемо приликом усвајања буџета за идућу годину усвојити и измјене Закона о дјечијој заштити - рекао је Жунић. Додао је да је свјестан да овим неће бити ријешени сви проблеми тих породица, али ће сигурно бити учињен велики корак напријед, те да ће родитељи-његоватељи на овај начин добити потврду да друштво брине о њима. Предсједница Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица “Сунце” из Дервенте Татјана Спасојевић рекла је да ће законске измјене родитељима-његоватељима значити много.

- Они ће први пут имати радно статусно право и накнаду која није дискриминирајућа. Ту су обухваћени родитељи дјеце са најтежим обликом инвалидитета, најтежим болестима и сметњама која 24 часа зависе од родитеља. Измјене права су нешто заиста велико ако идемо ка ванинституционалном збрињавању, да дјеца буду адекватно збринута у својим породицама - рекла је Спасојевићева.

Раст свих накнада

Радован Вишковић је истакао да ће измјенама одредби Закона о дјечијој заштити први пут бити уведена накнада и за прворођено дијете.

- Накнада за прво дијете биће 97,20 КМ, исто толико и за друго, за треће 140 и за четврто 97 КМ, што значи да је увећање за давања по овом основу скоро 20 милиона марака на годишњем нивоу - рекао је Вишковић. Говорећи о једнократној помоћи мајкама за рађање дјетета, Вишковић је рекао да је и она повећана и износиће 500 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана