Завод за јавно здравство ФБиХ издато препоруке о заштити од коронавируса

Agencije
Завод за јавно здравство ФБиХ издато препоруке о заштити од коронавируса

САРАЈЕВО - Путници који у року од 14 дана по повратку из кинеског Вухана имају повишену температуру треба да се јаве љекару и нагласе да су били у овом граду, наведено је у препорукама заштити од коронавируса које је издао Завод за јавно здравство ФБиХ.

- Иако је извор новог коронавируса и начин преношења непознат, препоручује се примјењивање основних мјера за смањење ризика од преношења акутних респираторних инфекција за путнике у ваздушном саобраћају - наведено је у саопштењу.

Међу предложеним мјерама је избјегавање блиског контакта са лицама који имају акутну респираторну инфекцију, често прање руку, посебно након директног контакта са болеснима или њиховом околином, те избјегавање блиског контакта са живим или угинулим животињама.

- Путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама, те прати руке - указали су из федералног Завода за јавно здравство.

Усљед заражености коронавирусом од децембра, када је откривен у Кини, преминуло је деветоро људи, а потврђено је 440 случајева заразе. За сада нема вакцине за овај вирус.

Овај вирус може да изазове упалу плућа, а симптоми су веома отежано дисање и лезије на плућима, а оно што највише плаши је то да пацијент не реагује на антибиотике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана