Избор факултета диктира темпо запослења

Данијела Бајић
Избор факултета диктира темпо запослења

БАЊАЛУКА - Матуранти имају све мање времена да одаберу факултет, јер упис на студије у Српској почиње за мање од мјесец дана, а висок квалитет наставе на јавним универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, према ријечима ректора, само је један од разлога због чега би свршени средњошколци своје школовање требало да наставе на једном од програма ових високошколских установа.

Конкурс за упис у нову академску годину на јавним универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву биће расписан у 9. јуна. Према плану ових установа, гдје мјеста има за 4.720 бруцоша, пријављивање кандидата почиње 21. јуна и трајаће пет дана, док би у складу са епидемиолошком ситуацијом пријемни испит требало да буде организован 28. јуна.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин поручио је будућим студентима да мисле о својој будућности и изаберу неки од студијских програма који се изводе на овој високошколској установи,  наглашавајући да су квалитет наставе и услови студирања на завидном нивоу.

- У новој академској години, према одлуци Владе РС, мјеста ће бити за око 2.700 бруцоша, од чега ће њих 2.200 бити финансирано из буџета РС - казао је Гајанин и додао да ће, уколико уписне квоте не буду попуњене у првом року, бити организован и други, који је планиран почетком септембра, а по потреби и трећи рок.

Према његовим ријечима, кандидатима ће у конкурсу бити понуђено неколико нових програма, док се увођење значајнијег број смјерова, између осталог, синологије на Филолошком факултету, може очекивати у академској 2022/2023. години.

- Очекујем да ће ове године интересовање за студије на нашим факултетима бити велико. Сигуран сам да ће на одлуку кандидата да одаберу један од наших факултета утицати квалитет наставе који је на нашем Универзитету апсолутно задовољавајући и да ће им компетенције које понесу завршетком студија омогућити брзо запослење - рекао је Гајанин за “Глас Српске”.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да је Влада за нову академску годину одобрила упис 1.948 бруцоша, од чега се школовање 1.521 студената финансирати из буџета Српске.  

- Проценат уписа прошле године код нас је био 60 одсто. Вољели бисмо када бисмо ове године уписали више студената, јер се матуранти из овог дијела Српске у великом броју одлучују за наставак школовања на факултетима у Београду и Новом Саду. Не престајемо да трагамо за моделима који би зауставили њихов одлазак - рекао је Кулић за “Глас”.

Додао је да су ресорном министарству, између осталог, послали елаборат за више нових студијских програма, чије увођење је најизвјесније у наредној академској години.

На Високој медицинској школи у Приједору, према подацима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, предвиђен је упис за 295 студената, док је на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу планирано мјеста за 70 студената.

- За студенте који први пут уписују прву годину првог и другог циклуса школовање је бесплатно. За остале, односно оне који су уписали прије 2020. године, прије увођења бесплатног студирања, на скоро свим програмима првог циклуса студија школарине се крећу у распону од 440 до 660 КМ, док се за мали број студијских програма из области умјетности школарине крећу у распону од 1.000 до 1.500 КМ - истакли су у овом министарству.

Додали су да је школарине за други циклус студија за највећи број студијских програма, за оне који су уписали прије 2020. године, износе 880 КМ, док за поједине студијске програме из области умјетности износе 1.500 КМ за први циклус и 3.000 КМ за други.

- За трећи циклус износ школарине одређује високошколских установе и он се не финансира из буџета, али се дају подстицаји студентима трећег циклуса из буџетских средстава - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана