Изазов сачувати чистоћу: БиХ пета најбогатија земља водом у Европи

Mondo
Foto: Ilustracija

Босна и Херцеговина је најбогатија земља водом у региону и пета у Европи. Студије показују да би требали имати питке воде за неколико деценија, али не значи да се та вода не може загадити, стога ће бити прави изазов за све у БиХ сачувати чисту питку воду.

Директор Агенције за водно подручје ријеке Саве Сеад Делић упозорио је да се претпоставља да ће највећи проблем свијета у 21. вијеку бити несташица питке воде.

"Око 40 одсто становништва планете нема чисте изворе питке воде. На свим континентима се осјећа недостатак воде по становнику, а то није посљедица недостатка воде, јер је вода константа у природи, већ посљедица већег броја становника, климатских промјена, урбанизације, великих градова, пољопривреде, индустрије, а посебно загађења вода", казао је Делић у Сарајеву на манифестацији обиљежавања 22. марта, Свјетског дана вода.

Босна и Херцеговина, додао је, спада у ред набогатијих земаља водом, те наставио:


"Са 9.460 метара кубних воде по становнику први смо у регији и пети у Европи. Међутим не мора да значи да ћемо имати у довољним количинама воде. Студије показују да би требали имати питке воде за неколико деценија, али не значи да се та вода не може загадити, стога ће бити прави изазов за све нас у БиХ сачувати чисту питку воду."

Делић је подвукао како је у том смислу неопходно посветити више пажње подизању јавне свијести о водама, почевши од појединца, дјетета, основне школе па до свих грађана.

"Само подизањем свијести о води можемо допринијети да се побољша стање у сектору вода на свим нивоима и онда можемо утицати и на оне који доносе одлуке, али и обезбиједити далеко већа финанцијска средства за сектор вода", поручио је Делић.

Делић је такође додао да, према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, ова земља увози више од 100 милиона КМ питке воде, иако је вода у БиХ пуно квалитетнија.

"Наша Агенција има лабораторију која је сигурно најбоља у БиХ. Наше воде су квалитетније него друге. Пуно квалитетније. Међутим, имамо велике тржне центре и на погледу су обично стране воде, по доњим полицама морам тражити босанскохерцеговачке воде", поручио је Делић.

Свјетски дан вода обиљежава се 22. марта већ три деценије. Из године у годину разним садржајима настоји се скренути пажња на непроцјењиву вриједност водних ресурса и у исто вријеме подићи свијест јавности о све присутнијој глобалној кризи с водом.

Након што је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију 1993. године, Свјетски дан вода сваке године обиљежава се под другим мотом. Одговор је то на актуелни или будући изазов.

Овогодишња кампања под називом "Буди промјена" стимулише људе на предузимање акције како би промијенили начин на који користимо, односно господаримо водом. Обраћа се појединцу који је обавезан урадити колико може, јер свака акција, ма колико била мала, резултираће одређеним помаком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана