Из Таре извађена тона отпада

Срна
Из Таре извађена тона отпада

ФОЧА - У акцији чишћења обала и корита Таре, коју је организовао фочански Рафтинг центар “Тара-рафт”, из кањона ове ријеке уклоњено је педесетак аутомобилских гума и већа количина ситног отпада.

Из “Тара-рафта” упозоравају да је због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више угрожена, те да ниска еколошка свијест, лоше навике и немар пријете да “Суза Европе” изгуби статус највећег европског резервоара питке воде.

Ништа боља слика није ни на Дрини, оцјењују из овог рафтинг центра.

У еколошкој акцији учествовало је седам рафтинг водича и заљубљеника у природу.

Немања Пухало, један од учесника, каже да је веома значајно пробудити еколошку свијест код људи, што су овом акцијом покушали да ураде.

“Акција чишћења је изведена са два гумена чамца од Брштановице до Рафтинг центра Бастаси и то је главна дионица када је у питању комерцијални рафтинг. Прикупили смо отпад који је видљив на ријеци, а углавном су то биле аутомобилске гуме”, рекао је Пухало.

Са тиркизно бистром водом и очуваном флором и фауном, кањон Таре јединствен је у свијету и представља право богатство.

Да би се задржало такво стање и спријечило пропадање свјетски познатог природног блага, организатор акције Мирко Давидовић сматра да је потребна већа брига цијелог друштва.

“Према нашој процјени, успјели смо да прикупимо нешто више од 1.000 килограма крупног отпада. Нажалост, то је само трећина од онога што се налази у ријеци и да бисмо очистили ријеку у потпуности потребно је чешће понављати овакве акције. Уз аутомобилске гуме, на ријеци се налази и ситнији отпад, попут конзерви од пива, нарочито на пристаништима за чамце”, рекао је Давидовић.

Он је позвао све рафтере из Фоче да се самостално организују и сличним акцијама пруже допринос очувању ријеке Таре.

Учесници су поручили да ће наставити да воде бригу о чистоћи Таре, истичући да рафтинг није само одлазак на ријеку, већ да би требао да има велики утицај на еколошку свијест и важност очувања свих љепота природе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана