Из саобраћа током викенда искључено 955 пијаних возача

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске евидентирали су у тродневној акцији контроле возача под дејством алкохола, дрога или психоактивних лијекова 1.899 прекршаја из области безбједности саобраћаја.

У оквиру акције, реализоване од 3. до 5. децембра на путевима Српске, због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму или одбијања алкотестирања санкционисано је 955 возача.

Из МУП-а је саопштено да су укупно 462 возача санкционисана због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,8 промила, 326 је у крви имало од 0,81 до 1,5 промила, а 126 возача је лишено слободе и задржано у службеним просторијама до отрежњења или опоравка.

"Од ових 126 возача, 109 је имало концентрацију алкохола у крви вишу од 1,5 промила, а 17 је одбијало да се подвргне тестирању", наводи се саопштењу.

У акцији је због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисан 41 "млади возач", односно возач млађи од 21 године или са мање од три године возачког искуства.

Полицијски службеници су због вожње под дејством дрога или психоактивних лијекова санкционисали 35 возача, од којих су два била позитивна, док је 33 одбило да се подвргне тестирању, истичу у МУП-у.

У периоду јануар-октобар догодило се 8.168 саобраћајних незгода, што је за 10,2 одсто у односу више у односу на исти период 2020. године.

У саобраћајним незгодама погинуло је 87 лица или два више у односу на упоредни период, теже је повријеђено 448 лица, а лакше 2.145 лица.

Саобраћајне незгоде најчешће су узроковали возачи који су управљали моторним возилом под дејством алкохола, затим возачи до двије године возачког стажа, лица без положеног возачког испита, те возачи који су управљали возилом под дејством дрога или психоактивних лијекова.

МУП апелује на учеснике у саобраћају да се одговорно понашају, не конзумирају алкохол, другу или психоактивне лијекове да би заштитили свој и живот других учесника у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана