Из Агенције за антидопинг контролу БиХ упозоравају на опасност анаболичких стероида

klix.ba
Из Агенције за антидопинг контролу БиХ упозоравају на опасност анаболичких стероида

Анаболички андрогени стероиди (ААС) су хемијски и фармаколошки синтетски деривати мушког хормона тестостерона који се користе као допинг средства. Користе се за побољшање спортских перформанси и вањског изгледа, али су из Агенције за антидопинг контролу БиХ (АДА БиХ) упозорили на њихове бројне опасности.

Термин “анаболички” се односи на изградњу мишића, а термин “андрогени” на мушке сполне карактеристике. Стероиди су иначе илегалне супстанце, али се у БиХ и даље може наићи на лабараторије у којима се производе и из којих се дистрибуирају ови спојеви опасни по здравље.

АДА БиХ константно ради на систематском праћењу и координирању активности, те предлаже и проводи мјере против допинга у спорту. Из АДА-е БиХ су нам одговорили на упит на који начин дјелују анаболички стериоди.

“Краткотрајно давање ААС код спортиста доводи до повећања снаге (просјечно 5-20 одсто у односу на почетне вриједности) и повећање тјелесне масе (просјечно 2-5 килограма у односу на почетне вриједности). Анаболички стероиди такођер утјечу на андрогене и вирилизирајуће карактеристике, укључујући развој и одржавање секундарних сполних мушких карактеристика. Обично их узимају спортисти који захтијевају снагу и брзину, и они који желе козметичку промјену изгледа мишића”, саопћио нам је Амир Авдагић, замједник директора АДА-е БиХ и предсједник Источноевропске регионалне антидопинг организације (ЕЕ РАДО).

Истакао је да су ризици по здравље од употребе ових средстава бројни, кренувши од ометања регуларне ендогене продукције тестостерона и гонадотропина, што може трајати мјесецима након узимања, све до тешког хормоналног дисбаланса.

“Супресија гонадотропина може довести до атрофије тестиса, импотенције, смањења сексуалног нагона, смањења менталне и физичке активности, стерилитета због смањења сперматогенезе, појаве гинекомастије, стероиди доводе до абнормалног раста или развоја (дисплазије) колагених влакана што резултира смањењем укупне снаге тетива (ризик од руптуре тетива трицепса), повећавају агресивност, доводе до депресије и појаве психотичних карактеристика, утјечу на себацеални систем коже (појава акни вулгарис), појачана је длакавост, кардиоваскуларни ризици (повећање крвног притиска, акутни инфаркт миокарда, фатална вентрикуларна аритмија, индуцира атеросклерозу, тромбозу, вазоспазам и директно оштећује крвне судове), промјене нивоа холестерола (повећање ЛДХ и смањење ХДЛ липопротеина), утјече на имунолошке функције, репродуктивни и урогенитални систем, те на јетру”, додао је.

Из наведене агенције су нам казали да уврштавање супстанце или методе на листу забрањених средстава разматра се ако WADA (Свјетска антидопинг организација) утврди да супстанца или метода задовољавају два од три критерија.

“Ти критерији су медицински или други научни доказ, фармаколошки ефекат или искуство да супстанца или метода, појединачно или у комбинацији с другим супстанцама или методама, имају потенцијал побољшања или да побољшавају спортску изведбу те
медицински или други научни доказ, фармаколошки ефекат или искуство да је кориштење супстанце или методе стваран или потенцијални ризик за здравље спортисте. Такође, донесена је одлука WADA-е да се кориштењем супстанце или методе крши спортски дух како је описано у уводу Свјетског антидопинг кодекса”, истакао је Авдагић.

Супстанца или метода такођер се уврштава на наведену листу ако WADA утврди да одстоји медицински или други научни доказ, фармаколошки ефекат или искуство да супстанца или метода имају потенцијал прикривања кориштења других забрањених супстанци или забрањених метода. Када АДА БиХ утврди да је неки спортиста узимао допинг, истиче да након тога слиједи суспензија која може трајати и до неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана