Ивана Бјелогрлић идуће седмице путује у Француску

Milijana Latinović
Ивана Бјелогрлић идуће седмице путује у Француску

БАЊАЛУКА - Храбра дјевојчица из Источног Сарајева Ивана Бјелогрлић већ крајем идуће седмице требало би да отпутује у Француску с обзиром да је Фонд солидарности јуче уплатио 295.249 евра за њено лијечење у клиници "Густав Роси" која важи за најбољу из области дјечје онкологије.

Потврдила је то за "Глас Српске" Нинослава Бјелогрлић, мајка трогодишње Иване којој је у септембру прошле године дијагностикован карцином на бубрегу. Након лијечења на Универзитетском клиничком центру РС и у Београду, снимци су показали да се болест проширила на плућа и јетру.

- Директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић ме позвала и саопштила ми дивне вијести. Након што уплатницу доставимо на клинику они би требало у идућих осам дана да нас приме, што значи да би већ крајем идуће седмице требали кренути у Француску - истакла је Бјелогрлићева.

Ова храбра мајка истиче да је њена дјевојчица добро, да нема никаквих тегоба те да вјерује да ће све што их чека у Француској поднијети храбро.

- Тамошњи љекари су предложили неколико циклуса агресивније хемотерапије која би требало да заустави промјене на плућима. Осим тога, предложили су и једну савремену методу гдје се специјалним апаратом директно зрачи само то мјесто на којем се појавила метастаза. Уколико све то добро прође планирана је трансплантација матичних ћелија. Надам се да ћемо стићи до тога - појаснила је Бјелогрлићева и додала да би лијечење до трансплантације требало да траје око пола године.

Истакла је да је свјесна да су хуманитарне акције које су покренули њихови пријатељи изазвале недоумице међу грађанима и још једном нагласила да ће новац који се сакупи користити за пропратне трошкове.

- Неизвјесност је била превелика. Свјесни смо да постоје процедуре и да нам нико не може одобрити новац преко ноћи, иако је Фонд солидарности реаговао у веома кратком року. На томе смо им бескрајно захвални. Сав новац прикупљен у хуманитарним акцијама који ми не искористимо уплатићемо у хуманитарне сврхе - нагласила је Бјелогрлићева.

Након што је у уторак Комисија Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреде дјеце у иностранству размотрила захтјев породице Бјелогрлић, Управни одбор је данас донио одлуку и на основу предрачуна који је доставила Клиника "Густав Роси" уплаћен је новац за лијечење трогодишње Иване.

- Фонд у потпуности финансира Иванино лијечење. Иако су се родитељи дјевојчице тек крајем прошле седмице званично обратили Фонду са захтјевом за финансирање лијечења, успјели смо у кратком року завршити процедуре и одобрити новац на приједлог стручне комисије и одлуке Управног одбора - навели су из Фонда солидарности.

Подсјетили су да процедуре постоје управо из разлога што Фонд солидарности троши новац свих грађана Српске, те да се на овај начин спречава било каква евентуална злоупотреба јавних средства.

- Апелујемо на организаторе хуманитарних акција за лијечење дјевојчице да уколико наставе са овом активношћу јасно наведу у коју сврху се прикупља новац. Свјесни смо да родитељи поред трошкова лијечења, имају  и многе друге трошкове и организовање акција је у том смислу легитимно право породице - рекли су у Фонду и додали да су за двије године постојања одобрили новац за лијечење и дијагностику 140 малишана у иностранству за шта је издвојено више од два милиона КМ.

Црвени крст Источна Илиџа покренуо је хуманитарну акцију у циљу прикупљања помоћи како би помогли породици Бјелогрлић око свих пропратних трошкова. У акцију су се укључиле бројне установве, институције и појединци, а од почетка овог мејсеца активан је и "m:tel" хуманитарни број 1458. Сви који желе помоћи овој породици новац могу уплатити на жиро рачун број 1541029988405703, Intesa Sanpaolo bank, Сарајево.

+++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана