Истраживање ФПН о процесу учења на даљину: Комбинација класичне и дигиталне наставе најбоља опција

М. Л.
Истраживање ФПН о процесу учења на даљину: Комбинација класичне и дигиталне наставе најбоља опција

БАЊАЛУКА - Већина студената бањалучког Универзитета сматра идеалном комбинацију класичног и дигиталног извођења наставе, иако више од 86 одсто њих прије увођења ванредног стања није имало завидно искуство у коришћењу информационих технологија у настави.

Показало је то истраживање дигиталних компетенција студената у процесу учења на даљину, које је током маја спровео Факултет политичких наука на узорку од 455 студената.

Један од истраживача, виши асистент Борислав Вукојевић каже за “Глас Српске” да су студенти у својим одговорима навели да би идеално било да се дио наставе изводи на класичан начин, а други дио, односно вјежбе, коришћењем разних система за учење на даљину.

- Студенти углавном немају проблема са коришћењем дигиталних алата, али смо уочили да организовање учења на даљину онако како је било у протеклом периоду није најбоље прихваћено од стране студената, јер се буквално преко ноћи прешло на тај систем учења. Није било неког уходаног модела. Сваки наставник и асистент су у складу са својим способностима користили платформе за учење на даљину, тако да је квалитет те наставе зависио од њихових компетенција - појаснио је Вукојевић. Додао је да очекивањима студената нису одговорили они професори који су платформе користили искључиво као огласне табле за задавање задатака.

- Значајно је то што наши студенти обраћају пажњу на изворе дигиталних садржаја и провјеравају вјеродостојност информација на интернету - рекао је Вукојевић, с којим је на истраживању радила и студенткиња мастер студија Јована Бокан.

Вукојевић сматра да има доста простора за унапређење овог система учења, имајући у виду чињеницу да поједини студијски програми нису прилагођени за учење на даљину, јер захтијевају лабораторијске вјежбе и рад на терену, тако да би комбинација учења била најбоља. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана