Историјски подвиг за све “мрвице”

Милијана Латиновић
Историјски подвиг за све “мрвице”

БАЊАЛУКА - Оснивање прве банке хуманог млијека је историјски подвиг који ће свим пријевремено рођеним дјевојчицама и дјечацима пружити већу сигурност у првим данима живота, а Српску од идеје до реализације дијели још неколико корака, с обзиром на то да су хуманитарци сакупили око 1,16 милиона марака за тај племенити пројекат.

Иницијативу за оснивање прве банке хуманог млијека покренуло је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице”, а подршка на путу ка племенитом циљу стигла је из кабинета предсједнице РС Жељке Цвијановић, под чијим је покровитељством у децембру одржана 11. по реду хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”.

Из Кабинета предсједнице за “Глас Српске” потврђено је да је у овој хуманитарној акцији сакупљено око 1,16 милиона марака за оснивање прве банке хуманог млијека у Српској.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, који је носилац овог пројекта, кажу да је простор за банку већ обезбијеђен.

- Ријеч је о простору на етажи -1 у згради Матернитеа, односно згради гдје су смјештене Клиника за дјечије болести, Клиника за гинекологију и акушерство и Клиника за дјечију хирургију. Завршен је идејни пројекат те су направљени предуслови за коначни пројекат и реализацију - навели су у УКЦ-у. Истакли су да су искуства колега из земаља окружења, а посебно из Србије веома значајна за реализацију овог пројекта те да су љекари из УКЦ-а у сталном контакту са медицинским особљем из Института за неонатологију Београд.

Предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице” Милева Мировић Танић истакла је за “Глас Српске” да кроз овај пројекат пишу историју и уз подршку свих надлежних институција улажу у срећнију будућност дјеце.

- Очекивања су велика и вјерујемо да ће све тећи по плану и да ћемо у децембру моћи да кажемо да имамо прву банку хуманог млијека за лакше и срећније одрастање свих будућих “мрвица” - рекла је Мировић Танић.

Она је захвалила свима, од предсједнице која је препознала њихову иницијативу, запослених у УКЦ-у, до институција и појединаца који су помогли да буде сакупљена велика сума новца. Подсјетила је да је мајчино млијеко и храна и лијек за дјецу рођену прије времена.

- Осим што је важно за исхрану, мајчино млијеко утиче и на правилан развој пријевремено рођених беба. Свака мајка, чак и ако на почетку не буде имала млијека, знаће да њено дијете има обезбијеђену храну. Многе бебе су алергичне на адаптиране формуле и не могу ништа да једу осим мајчиног млијека. У томе се огледа највећи значај оснивања банке - појаснила је Мировић Танић.

Промоција дојења

Милева Мировић Танић је истакла да ће “Мрвице” током године радити на промоцији дојења и подизању свијести о значају банке хуманог млијека.

- Савјетоваћемо мајке да одржавају лактацију и едуковати их да вишак млијека донирају у банку и на тај начин обезбиједе храну за малишане чије мајке не могу да доје - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана