Источно Сарајево: Стипендије за 55 студената првог, другог и трећег циклуса студија

Срна
Источно Сарајево: Стипендије за 55 студената првог, другог и трећег циклуса студија

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић потписао је данас уговоре са 30 студената првог циклуса студија и 25 студената другог и трећег циклуса студија за додјелу стипендија за школску 2019/2020.

годину, чија је укупна вриједност 75.000 КМ.
Вуковић је након потписивања уговора новинарима рекао да је од 30 стипендија за студенте првог циклуса студија 26 додјељено по просјеку, а четири за ученике генерације из четири средњошколска центра са подручја града Источног Сарајево.

Он је појаснио да једнократне стипендије за студенте првог циклуса износе 1.000, док за други и трећи циклус 400 и 500 КМ.

“Студенти првог циклуса који су добили стипендије морали су да имају просјек оцјена виши од осам, што је куриозитет када су упитању правилници којима локалне заједнице додјељују стипендије. Ми имамо амбицију да стипендије дајемо оним студентима који то заслужују и тако смо и поступили”, указао је Вуковић.

Вуковић је навео да је 25 стипендије додијељено и студентима другог и трећег циклуса студија који се баве научно-истраживачким радом.

“Градска управа, Универзитет у Источном Сарајеву доживљава као најважнију институцију која обезбјеђује останак младих људи на овом простору и ово је само једна од ствари коју ми радимо како бисмо помогли студентима, али и осам факултета који се налазе на подручју нашег града”, навео је Вуковић.

Према његовим ријечима, правилником о стипендирању одређено је да се на конкурс могу пријавити само студенти који студирају на Универзитету у Источном Сарајеву, што представља стимулацију за све оне који живе на подручју града да упишу један од осам јавних факултета.

Вуковић је рекао да се изузетак приликом додјеле стипендија прави са студентима који су на студијским програмима којих нема у Источном Сасрајеву.

Студент другог циклуса студија и асистент не Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Никола Кукрић рекао је да му је драго што град Источно Сарајево наставља традицију стипендирања студената.

Кукрић је нагласио да је Град већ годинама подршка, не само студентима, већ и факултетима Универзитета у Источном Сарајеву, те изразио наду да ће овакви видови сарадње и подршке бити настављени и у будућности.

Апсолвент на Фармацеутском факултету у Сарајеву Маријана Шеховац захвалила је на подршци, јер је, како је навела, овај вид помоћи веома значајан за студенте, али и додатна мотивација да своје обавезе завршавају у року и са што бољим просјеком.

У буџету града за ову годину планирана су средства за додјелу 65 стипендија за школску 2019/2020. годину студентима треће и виших година првог циклуса студија, као и студентима другог и трећег циклуса студија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана