Исти љекар лијечи у хитној и у “ковид” амбуланти

Милијана Латиновић
Исти љекар лијечи у хитној и у “ковид” амбуланти

ДЕРВЕНТА, КОТОР ВАРОШ - Убрзано ширење вируса корона протеклих дана задало је проблеме медицинским радницима у домовима здравља широм Српске, па често исти љекар неколико часова дежура у Служби хитне помоћи, а потом наставља смјену у “ковид” амбуланти.

 Откако је пети талас пандемије запљуснуо Српску у домовима здравља свакодневно имају пуне руке посла, а у службама хитне помоћи смјене трају и по 16 часова. С обзиром на то да међу зараженима има и љекара и медицинског особља, редови се стварају и пред хитном и пред “ковид” амбулантама, јер обољелих је много, па здравствени радници не стижу све да прегледају чим дођу у здравствену установу.

Да је ситуација незавидна потврђују и у Дому здравља Угљевик, истичући да су међу зараженим и њихове колеге техничари и возачи.

- У хитној помоћи смјена траје и до 16 часова. Данас рецимо радим и у хитној и у “ковиду”. Сваки пут изнова иде процедура облачења заштитног одијела, а то поприлично одузима вријеме. Стварају се редови на обје стране, људи чекају, али шта да радимо. Уз разумијевање с обје стране стижемо некако - рекла је за “Глас Српске” љекар породичне медицине Бранкица Миљановић.

Додаје да у смјени прегледа и до 50 пацијената, међу којима има и много младих.

- На срећу већина има благу клиничку слику, мање је хоспитализација - рекла је Миљановићева.

Ништа боља ситуација није ни у которварошком Дому здравља “Свети Пантелејмон”, гдје такође има запослених у изолацији, па се сналазе како знају и настоје реорганизацијом обезбиједити што боље услове за пацијенте како би сви дошли на ред и били прегледани.

- Протеклих дана је био хаос. Није било довољно љекара и онда нити можемо квалитетно радити у хитној ни у “ковиду”, због чега сам повукао двије докторке са специјализације да десетак дана прискоче у помоћ, тако да сада стално имамо једног љекара дежурног у хитној, а другог у “ковиду” - рекао је директор которварошког Дома здравља, Владимир Бибић.

Истакао је да су на боловању два љекара, неколико сестара и три возача.

Бибић наглашава да дневно обаве и до 150 прегледа у Служби хитне помоћи.

- Прије пандемије дневно је било двадесетак прегледа. На рендгену је такође огромна гужва, чак пет пута више за дан ураде снимака него у неко нормално вријеме. Лабораторија три или четири пута више има посла него прије короне - казао је Бибић за “Глас”.

Велики притисак протеклих дана био је и на дервентски Дом здравља, а према ријечима директора те здравствене установе Мирка Шарана велики проблем представљала им дужина трајања изолације.

- Медицинари који су били заражени углавном су имали блажу клиничку слику и већ након неколико дана осјећали су се боље, а у изолацији су остајали десет, па и 14 дана. Добро ће нам доћи скраћење изолације и карантина - рекао је Шаран.

Нагласио је да су све капацитете усмјерили у “ковид” амбуланту која ради у двије смјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана