Ишчезла многа занимања у Српској

Срна
Ишчезла многа занимања у Српској

Бањалука - Први састанак представника радних група за ревизију и стандардизацију занимања по струкама одржан је јуче у Бањалуци, а циљ је да се наставни планови и програми у средњим школама прилагоде потребама привреде.

Директор Републичког педагошког завода Српске Предраг Дамјановић рекао је прије почетка састанка да је потребно утврдити методологију рада израде стандарда занимања, којој претходи и израда профила занимања.

- Радним групама, којих има 13, представићемо динамику рада, те ћемо сваких десет дана од њих очекивати извјештаје о томе шта је урађено, односно како су дефинисани профили занимања, а радићемо и на ревизији занимања, јер има пуно оних која су ишчезла - рекао је Дамјановић.

Додао је да ће паралелно бити донесена и нова уписна политика за наредну школску годину, као и измјене и допуне наставних планова и програма за занимања за која је процијењено да треба да остану у Републици Српској.

Представник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић изразио је задовољство што је Српска кренула у озбиљну реформу образовања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила ученика која нису потребна тржишту рада.

Он је навео да су највише потребни профили у производњи, али и да осим повећања броја тих, треба смањити одређене профиле ученика који нису потребни тржишту рада.

- Овдје није ријеч о нашим жељама, него о потребама тржишта јер у Бањалуци имамо Технолошку школу у којој се образују хемијски техничари иако више не постоје фабрике као што је “Инцел”, “Унис” и друге - рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана