Иранска ТВ потврдила хапшење двоје учитеља из Француске

Танјуг
Foto: Агенције

ТЕХЕРАН - Иранска државна телевизија потврдила је да су у тој земљи ухапшена двојица Франуза наводећи да су се они састали са учитељима који су учествовали у антивладиним протестима, јавља АП.

У извештају се наводи да су ухапшени Сесил Колер (37) и Чак Пари (69), и наводи се да нису били у туристичкој посети Ирану. Француска је раније идентификовала своје држављане као два учитеља, званичника Удружења учитеља, који су били на одмору у Ирану.

Министарство за обавјештајне податке у Техерану је прошле недеље саопштило да је притворило две особе из Европе.

Државни јавни сервис приказао је снимак доласка двоје Француза, рекавши да су ушли у Техеран преко Турске, 28. априла. Телевизија је такође објавила њихове састанке са иранским учитељима и осталим активистима, као и снимак њиховог доласка на протесте, а пуштен је и видео на којем се, према наводима АП, види како покушавају да напусте Техеран 7. маја. У извјештају се наводи да су два француска држављана "оганизовала протест" са циљем да створе "немире" у Ирану.

Још један Француз, Бенџамин Бриер, осуђен је у јануару у Ирану на осам година затвора због шпијунаже, јер је фотографисао "забрањене области" дроном 2020. године. У Ирану штрајкују учитељи претходних недеља широм земље, јер траже боље плате и боље услове рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана