Институт за јавно здравство Републике Српске: Још два лица преминула од тешке респираторне инфекције

Срна
Институт за јавно здравство Републике Српске: Још два лица преминула од тешке респираторне инфекције

БАЊАЛУКА - Два лица у Републици Српској преминула су од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

У саопштењу је наведено да су ова два случаја пријављена у протеклој седмици, а ријеч је о особама средње и старије животне доби са изузетно тешким придруженим обољењима.

Један смртни исход пријавио је Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске, а ријеч је о лицу средње животне доби које је било позитивно на вирус грипа типа А, док је болница у Зворнику пријавила смртни случај старијег лица које није тестирано на вирусе грипе.
Од почетка године пријављено је укупно осам смртних случајева обољелих од тешке акутне респираторне инфекције.

У Републици Српској су прошле седмице домови здравља пријавили 7.136 акутних респираторних инфекција, те 1.999 обољења сличних грипу.
- У болницама је пријављено 53 обољелих од тешке респираторне инфекције - наведено је у саопштењу.

Прошле седмице међу обољелима од тешке акутне респираторне инфекције 32 их је пријављено у УКЦ-у у Бањалуци, седам случајева у болници Бијељина, шест у болници Требиње, по три случаја у болници Градишка и болници Зворник и по један случај у болници Добој и Фоча.
Из Института за јавно здравство Републике Српске наводе да је од почетка сезоне, 1. октобра, пријављено 88.443 акутних респираторних инфекција, 16.527 обољења сличних грипу и 376 тешке акутне респираторне инфекције.

Према подацима Института, од 17. до 23. фебруара уочен је пад обољелих од обољења сличних грипу у односу на претходну седмицу, а забиљежено је и почетно опадање броја пријављених обољења сличних грипу у узрасној групи од пет до 14 година, школски узраст дјеце у основним школама.

- Посматрајући податке ове седмице и поредећи их са подацима из претходне сезоне у истом периоду, акутне респираторне инфекције показују много мање вриједности у овој сезони. Обољења слична грипу у овој седмици показују дупло веће вриједности у односу на исту седмицу прошле сезоне, али још увијек не премашује највеће вриједности прошле сезоне - наводи се у саопштењу Института за јавно здравство.
Из Института наводе да се улази у период стагнације и постепеног опадања активности респираторних вируса типичних за ово доба године, а самим тим и вируса грипе.

Укупно од почетка сезоне па до сада, највећу учесталост обољења сличних грипу су имали домови здравља које покрива Регионални центар Источно Сарајево, а најмање Бијељина и Регионални центар Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције од почетка сезоне у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Обољења слична грипу најприсутнија су међу дјецом од пет до 14 година, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише обољелих од 30 до 64 године и од рођења до четири године живота.
Из Института напомињу да је неопходно редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, те често провјетравање просторија, а посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана