Институт за јавно здравство набавио нови ПЦР апарат

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Институт за јавно здарвство Републике Српске набавио је нови пи-си-ар /ПЦР/ апарат који ће додатно олакшати рад на дијагностиковању вируса корона.

Апарат је набављен у оквиру међународног пројекта "Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава".

Помоћник директора за медицинске послове у Институту Јела Аћимовић рекла је данас новинарима у Бањалуци да је ово значајан пројекат, који има низ аспеката, а чији је заједнички циљ бољи одговор на изазове пандемије.

Менаџер пројекта Аљоша Ђудуровић навео је да је ово један од комплескнијих међународних пројеката које заједно спроводе Институт за јавно здарвство Републике Српске, Завод за јавно здравство Сисачко-мословачке жупаније и Институт за јавно здравље Црне Горе.

"Пројекат финансира Европска комисија путем ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске, БиХ и Црне Горе. Укупна вриједност пројекта је око милион евра, од чега Европска комисија финансира 85 одсто предвиђених трошкова за реализацију пројекта, а 15 одсто институти", рекао је Ђудуровић.

Осим набавке опреме, путем пројекта је обезбијеђена едукацију за око 260 епидемиолога из земаља учесница, са међународним предавачима.

"Те едукације омогућују увезивање стручања и размјену искустава када је у питању сама епидемиолошка ситуација и одговор на проблеме настале у пандемији", појаснио је Ђудуровић.

Он је додао и да је у склопу пројекат набављена рачунарска опрема за све институције, те да је у процесу набавка возила за транспорт узорака, као и да су набављени пи-си-ар апарати, који јачају капацитете лабораторија.

Микробиолог Станка Томић навела је да се свакодневно ради на томе да Институт омогући што брже и поузданије издавање налаза становништву.

"У овако великом броју услуга могуће је да се један апарат поквари, зато је значај набавке нове опреме велики. То ће утицати на капацитет лабораторије, јер су повећани захтјеви за анализама", додала је Томићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана