Институт донио препоруке: Дозвољено окупљање максимално десет особа, маске и на отвореном

Данијела Бајић
Институт донио препоруке: Дозвољено окупљање максимално десет особа, маске и на отвореном

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић казао је да је препоручено да у оргнизованом окупљању максимално буде десет особа.

Додао је да је предложена мјера ношење маски на отвореном.

Зељковић је истакао да је и даље погоршана епидемиолошка ситуација и да се очекује повећање броја пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Он је навео да је Институт добио задатак да припреми сет мјера, те поновио да локалне заједнице могу да донесу рестриктивније мјере у односу на републички ниво.

- Што се тиче школа нема потребе, за сада, за додатним мјерама јер су се препоручене показале учинковите обзиром да се поштују - казао је Зељковић.

Он је истакао да су смањени капацитети здравствених установа за збрињавање особа позитивних на вирус.

- Имамо рекордне бројеве хоспитализованих и то је оног чега смо се сви прибојавали - казао је Зељковић.

Нагласио је да штабови у локалним заједницама да предузму мјере, које могу бити ригорозније од оних које су прописане на нивоу РС и да стабилизују епидемиолошку сиуацију.

Епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић-Девић рекла је да највећи број позитивних особа међу радно активним становништвом, а када су у питању дјеца међу данашњим позитивним случајевима ради се о деветоро дјеце узраста до пет година, девет од шест до 14 година и осам од 15 до 19 година.

- Биљежимо погоршање свих параметара кретања епидемије, а на седмичној основи изразито погоршање - рекла је Ђаковић-Девић и додала да је тренутно највећи број хоспитализованих од почетка епидемије.

Апеловала је на грађане да све социјалне контакте сведу на минимум а да окупљања потпуно избјегавају.

Вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић рекла је да су у протеклом периоду обавили појачан инспекцијски надзор привредних субјеката, односно више од 17.000 контрола када је ријеч о придржавању препоручених мјера.

Матијевићева је навела да је од укупног броја спроведених контрола, 275 било са неправилностима, које су санкционисане у складу са законом.

- Контролисали смо угоститељске објекте, јавни превоз, васпитно-образовне установе и привредне субјекте који запошљавају више десетина радника - рекла је Матијевићева.

Она је додала да су због неспровођења заштитних мјера, током протеклог викенда, мјере забране рада на период од седам дана изречене за 11 угоститељских објеката у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана