Инспектори забранили увоз 12.280 заражених садница крушке из Белгије: Избјегнута милионска штета у воћњацима

Milijana Latinović
Инспектори забранили увоз 12.280 заражених садница крушке из Белгије: Избјегнута милионска штета у воћњацима

БАЊАЛУКА - Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз 12.280 комада садница крушке из Белгије јер су биле заражене штетним организмима, а домаћи воћари упозоравају да би такав садни материјал “потопио” воћарство и узроковао милионску штету.

У Инспекторату Републике Српске наводе за “Глас Српске” да је пред почетак сјетвене сезоне у фокусу рада фитосанитарних инспектора сјеменски и садни материјал који се увози у Српску.

- Током редовног фитосанитарног прегледа протеклих дана забрањен је увоз четири пошиљке садница крушке поријеклом из Белгије. Обављено је узорковање за лабораторијску анализу те утврђено присуство карантинских штетних организама, због чега је инспектор наложио уништавање спорних садница - навели су у Инспекторату РС и додали да је заражени садни материјал уништен под надзором инспекције.

С обзиром на то да је квалитет сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог репроматеријала основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, фитосанитарна инспекција Српске на граничним прелазима обавља детаљне контроле садног материјала који се увози.

- Циљ је обезбиједити квалитетан пољопривредни репроматеријал и на тај начин пружити снажну подршку домаћој производњи - нагласили су у Инспекторату РС.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас Српске” да је заражен садни материјал највећа несрећа која може да задеси воћаре.

- Садни материјал је веома скуп, а увози се све и свашта, чак и саднице сумњивог квалитета. Да би засадили један хектар воћњака, потребно је око 100.000 марака. У овом случају рачуница је веома јасна, забраном увоза око 12.000 заражених садница, које би биле довољне за 12 хектара површине, спријечена је штета тешка око 1,2 милиона КМ - истакао је Дојчиновић.

Појаснио је да, уколико би засадили заражене саднице, воћари би их за годину-двије морали почупати.

- Неколико година на тој земљи не би могли подићи нови засад јер би земљиште било заражено, а потом би требало да спроведу и дезинфекцију те земље, што изискује нова улагања и енормне трошкове - рекао је Дојчиновић похваливши напоре инспектора да појачаним контролама заштите домаћу производњу. Он је упозорио да је потребно контролисати и домаће расаднике.

Контроле

У Инспекторату РС кажу да је републичка фитосанитарна инспекција лани приликом увоза прегледала више од 5.500 пошиљки сјемена, садног материјала, ђубрива и другог репроматеријала, од којих је узела 442 узорка за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама. Наводе да је у десет случајева лабораторијским анализама утврђено да пошиљке нису испуњавале прописане параметре, те је забрањен њихов увоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана