Инспектори утврдили само 26 прекршаја

Анита Јанковић Речевић
Инспектори утврдили само 26 прекршаја

БАЊАЛУКА - Послодавци у Српској показују висок степен одговорности у борби са вирусом корона а томе у прилог свједоче резултати појачаних контрола у којима су инспектори открили да тек 1,2 одсто привредних субјеката не поштује мјере заштите од епидемије.

У Инспекторату РС истичу да у складу са захтјевима Министарства здравља и социјалне заштите РС, сходно епидемиолошкој ситуацији која указује на тенденцију раста броја заражених вирусом корона, републички и инспектори у јединицама локалне самоуправе ових дана континуирано врше контроле у области спровођења и поштовања мјера заштите од епидемије у заједници и радној средини, наглашавајући да је ситуација на терену повољна.

Према подацима Инспектората од 22. до 26. јула инспектори су извршили 2.163 контроле у различитим врстама објеката, а у 26 случајева утврђено је да се субјекти нису у потпуности придржавали мјера прописаних Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

- Имајући у виду број контролисаних субјеката и број контрола у којима су утврђене неправилности, видљиво је да су привредни субјекти показали одговорност и предузели потребне мјере. Оно на чему треба више да радимо као појединци је лична одговорност, јер ширење вируса корона сада највише зависи од самосвијести грађана - казали су у Инспекторату и истакли да су  инспектори упозорили субјекте код којих су затекли неправилности на обавезе којих су дужни да се придржавају и наложили отклањање пропуста.

У Инспекторату додају да ће надлежни инспектори и даље вршити појачане контроле придржавања превентивних мјера, поштовања физичке дистанце и провођења мјера дезинфекције, а све у циљу спречавање ширења вируса и заштите здравља становништва.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да послодавци током трајања епидемије показују веома високу свијест према друштву, што како каже, потврђују и контроле на терену.

- Врло коректно поштујемо све мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације и од почетка епидемије није забиљежено ниједно озбиљније кршење мјера. Све нас то и те како кошта, поготово јер радимо отежано, али за сада то стоички подносимо - казао је Братић.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић позива привреднике да остану одговорни и подигну ниво мјера заштите на највиши могући ниво.

- Веома је битан и висок ниво личне одговорности те позивамо и раднике да поштују све мјере које надлежни препоручују - казао је Аћић и додао да поштовање мјера због епидемије изискује знатно веће трошкове од редовних мјера заштите на раду, али да им је тренутно далеко већи проблем одсуство радника којима су изречене мјере самоизолације.

 Пад промета

Јовица Братић каже да је промет опао у готово свим занатско-предузетничким радњама, те да постоји оправдан страх од затварања дијела субјеката.

- Сваки дан нам се послодавци жале јер раде далеко слабије него прије ове епидемије. Покушавамо на све могуће начине да не дође до отпуштања радника и затварања радњи, али ако ова ситуација потраје биће велики проблем. Урадићемо све да до тога не дође, али криза је све озбиљнија у цијелом свијету па не знамо до када ће послодавци издржати - казао је Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана