Инспектори провјеравају да ли је смрзнути пилећи филе из увоза на тржиште стављен као свјежи производ

Срна
Инспектори провјеравају да ли је смрзнути пилећи филе из увоза на тржиште стављен као свјежи производ

САРАЈЕВО - Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила је да је ветеринарска инспекција у унутрашњем промету надлежна да провјери евентуалне злоупотребе, односно то да ли је смрзнути пилећи филе из увоза на тржиште стављен као свјежи производ.

Сви производи животињског поријекла који се увозе у БиХ подлијежу контроли граничне ветеринарске инспекције која је у надлежности Канцеларије за ветеринарство БиХ, а након што роба добије одобрење да може ући у БиХ, контролу даљег стављања у промет и надзор над унутрашњим прометом врши надлежна ветеринарска инспекција која је у БиХ организована на нивоу ентитета, кантона, општина у Републици Српској и Брчко дистрикта, навели су у Канцеларији.

Из ове канцеларије Срни су одговорили да је тачно да се месо перади може увозити из Турске у БиХ, али да по дефиницији у месо перади спадају сви јестиви дијелови перади, а не само један производ (смрзнути пилећи филе).

Чланови Координационог одбора живинара/перадара БиХ упутили су 27. априла апел свим надлежним институцијама да спријече да смрзнути пилећи филеи из Турске, умјесто у преради, разним злоупотребама заврше на тржишту као свјежи производи, што је супротно свим законским прописима и може да уништи домаћу производњу бројлера.

Потпредсједник овог одбора Един Јабанџић рекао је да су живинари апсолутно свјесни да БиХ мора да поштује међународне споразуме, али да, поучени досадашњим икуством, с разлогом страхују да смрзнуто месо за прераду може да заврши у продаји као свјежи пилећи филе, што је законом забрањено.

Он је апеловао да све надлежне иституције, посебно Канцеларија за ветеринарство БиХ и инспекцијски органи, појачају активности како би спријечили да неквалитетно пилеће месо по ниским цијенама заврши у трговинама, чиме би у питање дошао рад више од 560 живинарских фарми и егзистенција око 20.000 људи који живе од овог посла.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана