Инспектори појачано контролишу увоз меса

Агенције
Инспектори појачано контролишу увоз меса

Од сутра ригорознија контрола увоза меса на границама БиХ. Због увоза велике количине јунећег и говеђег меса потребно је да се инспекције Српске и ФБиХ, те Канцеларија за ветеринарство БиХ укључе како би се становништво заштитило од болести листерије која се појавила у неким земљама ЕУ.

Све је договрено на састанку Мирка Шаровића, министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату и Бориса Пашалића и Шемсудина Дедића, министара пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ. 

“Данас имамо произвођаче који у својим стајама имају велики број утовљених бикова,а немсју гдје да их продају. С друге стране увозимо велике количине меса гдје су се појавиле одређене болести као што је листерија. Напросто у први план желимо да ставимо наше произвођаче, треба више пажње да псоветимо њима, њиховим интересима, него земаља у окрежњу и њихових произвођача. То је најсанажнија порука”, истакао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреди шумарства Републике Српске. 

“Предузећемо одређене активности наредних дана о чему ћемо информисати надлежне институције - Канцеларију за ветеринарство БиХ, инспекцијске органе у Републици Српској и ФБиХ, али и Савјет министара”, рекао је Мирка Шаровића, министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату. 

Морамо учинити све што је у нашој моћи да убрамо извоз меса у Турску, поручено је послије састанка, јер припреме које врши Турска иду споро. Тренутно у БиХ на откуп чека 20.000 бикова. Овај пробелем би већ сутра могао бити рјешен, јер у БиХ долази замјеник министра пољопривреде Турске. 

Министар Дедић је рекао да, осим борбе за страна тржишта, треба радити и на заштити домаће производње, те боље контролисати увоз. 

“Када је у питању месо, месо I и II класе извозимо у земље ЕУ, Турску, а исторврмено у нашу земљу увозе се велике количине меса III и IV категорије”, нагласио је Шемсудина Дедића, министара пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ. 

“Јер нам је циљ да с једне стране упутимо наше месопрерађиваче на домаће произвођаче меса, али не смијемо да угрозимо ни тај сектор, јер није циљ ових мјера да се угорзи сектор прераде меса. Морамо да нађемо компромис, да то избалансирамо”, истакао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреди шумарства Републике Српске. 

На састанку је разговарано и о кориштењу претприступних средстава ЕУ, те попису сточног фонда неопходног за добијање дозволе за извоз меса у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана