Инспекторат РС: За викенд појачана контрола придржавања мјера заштите

Срна
Инспекторат РС: За викенд појачана контрола придржавања мјера заштите

БАЊАЛУКА - Републичка управа за инспекцијске послове у дане предстојећег викенда појачано ће контролисати поштивања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, који су кључни фактори за сузбијање ширења вируса корона, најављено је из Инспектората Републике Српске.

Контроле ће бити вршене у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе, а посебана пажња биће усмјерен на угоститељске објекте, нарочито објекте у којима се у правилу окупља већи број лица, као што су свадбени салони, ресторани, хотели и слично, те превоз путника у јавном саобраћају.
- С обзиром на фреквенцију грађана који користе ове врсте услуга, те да због тога у овим областима постоји повећан ризик од ширења вируса корона, коришћење заштитне опреме, придржавање физичке дистанце и редовно провођење мјера дезинфекције кључни су фактори за сузбијање ризика - наводи се у саопштењу.

Угоститељски објекти обевезни су организовати рад у складу са Упутством Института за јавно здравство Републике Српске у смислу реорганизације простора.
- Распоред сједећих мјеста треба бити такав да је омогућена физичка удаљеност између особа које сједе за различитим столовима, чишћење и дезинфекцију у радном простору потребно је вршити чешће, а чишћење столова након сваког корисника, конобари морају носити маске и друго - наводи се у саопштењу.

Из Инспектората подсјећају да је у складу са Упутством Института за јавно здравство Републике Српске за јавни и међуградски превоз, обавезна дезинфекција возила у складу са дефинисаним препорукама, коришћење маске за возача, као и да су путници обавезни да носе маске.

С обзиром на то да су инспекцијски органи у претходном периоду превасходно дјеловали превентивно и да је било довољно времена да се пословни субјекти прилагоде и упознају са својим обавезама по донесеним ванредним мјерама, инспектори ће за свако кршење превентивних мјера предузимате и законом предвиђене репресивне мјере у виду прекршајних налога.
Из Инспектората су још једном позвали све привредне субјекте да се досљедно придржавају свих прописаних мјера, те да и саме кориснике услуга на адекватан начин упозоре да су обавезни да поштују мјера заштите од епидемије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана