Инјекције ботокса дају и козметичари

Милијана Латиновић
Инјекције ботокса дају и козметичари

Бањалука - Тренд подмлађивања који је веома популаран широм свијета не заобилази ни Републику Српску, али све чешће по инјекције ботокса становници одлазе у козметичке салоне умјесто у здравствене установе што може бити кобно по здравље.

Упозорили су на то у Инспекторату РС, наводећи да грађани у козметичке салоне осим на третмане уљепшавања одлазе и због разних услуга из области естетске хирургије, првенствено због примјене ботокса и хијалуронских филера за повећање обима усана.

У циљу контроле пружања услуга које подразумијевају примјену лијекова и медицинских средстава, а што је дозвољено само у здравственим установама, републички здравствени и фармацеутски инспектори су протеклих дана појачали контроле у козметичким салонима.

- У четири од десетак случајева утврђено је да су козметички салони пружали недозвољене услуге у виду примјена ботокса и хијалуронских филера. Поједини салони су ове недозвољене услуге рекламирали и путем друштвених мрежа или на својој интернет страници и истицали цјеновник таквих услуга - навели су у Инспекторату и додали да су салонима изрекли мјеру забране пружања тих услуга, те да ће контроле бити настављене.

Начелник Клинике за пластично реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, специјалиста пластично реконструктивне хирургије доктор Никола Барош истиче за "Глас Српске" да постоји неселективна примјена ботокса и хијалуронских филера од стране неквалификованих особа које то раде у условима који нису предвиђени законским оквирима.

- Свједоци смо да те услуге веома често раде козметичарке, медицинске сестре, шминкери и друге неквалификоване особе за рад са тим. Ботокс и филери су искључиво медицинска средства, посебно ботокс који је један од најотровнијих неуротоксина који се примјењује у здравству и мора постојати јасна индикација због које се примјењује. Ботокс се примјењује не само у естетске сврхе већ и код одређених дијагноза у неурохирургији и офтамологији - појаснио је Барош и нагласио да медицинска средства по закону могу да користе искључиво љекари, те да је свака друга примјена законом кажњива.

Барош је нагласио да ова медицинска средства не могу примјењивати ни сви љекари, те да су за то стручни искључиво специјалисти из области пластичне и максилофацијалне хирургије, те дерматолози и други љекари који су уско специјализовани за те области.

- Компликације које могу настати су разне инфекције, отоци, крварења и парализе одређених дјелова лица које је у наредних шест мјесеци немогуће кориговати - рекао је Барош апелујући на грађане који желе обавити ове третмане да то раде у здравственим установама под надзором едукованих љекара.

Друштвене мреже преплављене су огласима козметичких салона који осим класичних третмана шминкања, маникира и педикира нуде и уградњу хијалуронских филера, а за један милилитар потребно је око 200 евра, док је за ботокс у зависности од регије потребно издвојити и до 350 евра.

Казне

У Инспекторату РС наводе да уколико салони којима су изрекли мјере забране не поступе по рјешењу инспектора, услиједиће новчане казне.

- Запријећена је новчана казна за правно лице у износу од 3.000 КМ до 15.000 КМ, а за одговорно лице у правном лицу и предузетника од 1.000 КМ до 3.000 КМ - додали су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана