Индекси исписани десеткама виза за бољу будућност

Милијана Латиновић
Индекси исписани десеткама виза за бољу будућност

Бањалука - Индекси најбољих студената оба јавна универзитета у РС исписани десеткама представљају визу за будућност наше Републике, јер млади људи знањем, трудом и упорношћу јачају домаћу економију, право, културу, медицину и науку.

У плејади најбољих нашла се Соња Трбојевић, студенткиња пете године на одсјеку медицина Медицинског факултета у Бањалуци, са просјеком оцјена 9,9. Љубав према медицини, истакла је, родила се из радозналости.

- Још као основац вољела сам да учим о процесима који се одвијају у нашем организму, а када се на све то дода и радост помагања другима, одлука да се упишем на медицину била је лака - прича Соња, која се бави и научноистраживачким радом, а слободно вријеме проводи са породицом, момком и пријатељима, који су јој највећа подршка на путу до успјеха.

Са индексом “тешким” чак 23 десетке, међу најбоље се убраја и студент четврте године Економског факултета у Бањалуци Стефан Зец. До сада је на смјеру међународна економија положио укупно 24 испита, а “омакла” му се само једна деветка. За свој животни позив, каже, изабрао је економију, јер нуди много различитих послова, те више него било која друга наука утиче на свакодневни живот.

- Да би здравствена заштита, образовање, безбједност и многе друге области биле квалитетне, потребно је створити довољно новца у економском систему државе - истиче Стефан и додаје да га највише привлаче макроекономске теме и национална економија. У слободно вријеме тренира у парку, а воли и вожњу бициклом и тренинге у теретани.

- Говорим енглески, а планирам да побољшам и знање њемачког, научим италијански и основе арапског и хебрејског језика - казао је Стефан.

За три године студија на студијском програму ликовне умјетности, смјер графика на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, све десетке у индекс је уписала студенткиња Милана Стијак. Љубав према умјетности носи од рођења, јер јој, како каже, омогућава да створи један нови свијет који функционише по сопственим законима.

- Графика је за мене посебан изазов, јер поред умјетничког и креативног захтијева и техничку спретност на високом нивоу, а израда графике је један потпуно неизвјестан, динамичан и жив процес, па је сваки нови рад прича за себе - казала је Милана и додала да је за њу умјетност и хоби и будуће занимање. Њени радови су већ отишли на изложбе у Русију, Бугарску, Србију и Хрватску, а за јесен припрема и самосталну изложбу.

Титулом најбољег у историји Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву окитио се Брано Хаџи Стевић из Бијељине, који је свих 39 испита положио оцјеном десет. Да буде правник и то најбољи записано му је у генима. Његов прадјед је још далеке 1930. године докторирао права у Бечу, а Брано је одлучио да баш он настави породичну традицију.

- Породична традиција, склоност ка друштвеним наукама још од основне школе и нарочито интересовање за историју и српски језик нагнали су ме да се упишем на право - рекао је Брано. За врхунски резултат, додао је, првенствено је потребна добра организација, довољно сна и много рада.

- Доказао сам и себи и другима да уз напоран рад све може бити постигнуто. Захвалан сам највише својим родитељима, који су ми увијек били највећа подршка, али и свима којима смета мој успјех, јер су ми били мотивација - истакао је Брано и додао да у слободно вријеме вози бицикл и ужива у дружењу са пријатељима.

Иако је намјеравао да се упише на Војну академију, судбина је Душка Костића из Козлука одвела на Технолошки факултет у Зворнику, гдје је јуче дипломирао чистом десетком.

- Квалитетан наставни кадар, план и програм студирања, као и моја жеља да будем стручњак омогућили су ми успјех - рекао је Душко, додавши да му је подршка породице била извор снаге и енергије за све резултате.

На истом факултету јуче је десетком дипломирао и његов колега Дарио Балабан, који је, нижући највише оцјене у индексу, три године био стипендиста фондације “Др Милан Јелић”, те објавио низ научних радова.

- Математика, физика и хемија су ме одувијек занимали, а по узору на брата изабрао сам баш овај факултет - рекао је Дарио и додао да се од малих ногу бави одбојком у премијерлигашком одбојкашком клубу Радник из Бијељине.

Плакета

Потврда успјеха Соње Трбојевић је и плакета “Свети Стефан”, коју јој је поводом 9. јануара - Дана Републике уручила предсједница РС Жељка Цвијановић.

- Плакета је огромна част, али и обавеза да све што у будућности будем радила радим још боље - казала је Соња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана