Имунизација против “ковида” скоро заустављена: Рукав заврне тек по један грађанин седмично

Милијана Латиновић
Имунизација против “ковида” скоро заустављена: Рукав заврне тек по један грађанин седмично

БАЊАЛУКА - На прсте једне руке могу се избројати становници Српске који седмично закуцају на врата неког дома здравља да би примили вакцину против вируса корона, а због истека рока до сада је пропало 770.292 доза.

Према подацима Института за јавно здравство РС, у посљедње вријеме Српска је вакцине против вируса корона углавном набављала кроз донације, при чему су, како појашњавају, прихватане само оне дозе које имају одговарајући рок трајања, а посљедња таква испорука од 15.530 доза била је пред крај маја ове године.

Иако вакцина има довољно, у Институту кажу да проценат вакцинације није на задовољавајућем нивоу.

- Након велике почетне заинтересованости, те тренутне повољне епидемиолошке ситуације, број грађана заинтересованих за вакцинацију се смањио. Једини уговор за набавку вакцина против “ковида” који није у потпуности реализован је са “Ковакс” механизмом. У овом тренутку разматрају се могућности или за наставак реализације или потпуно раскидање уговора - навели су за “Глас” у Институту.

Да је заинтересованост за имунизацију на незнатном нивоу потврђују у домовима здравља широм Републике.

Директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин рекла је за “Глас” да је до сада вакцинисано 25.018 особа.

- Имамо једног пацијента седмично и углавном је ријеч о онима који путују негдје у иностранство и због уласка у земљу им је потребна потврда о вакцинацији, иначе не би имали ни тог једног - рекла је Ђукинова.

Да је имунизација готово стала потврђује и директор которварошког Дома здравља “Свети Пантелејмон” Владимир Бибић истичући да тек ријетки траже вакцину против “ковида”.

Ништа боље није ни у Приједору, директорица тамошњег Дома здравља Дијана Ђерић рекла је да седмично имају до пет заинтересованих грађана.

- Углавном је ријеч о становницима старијег животног доба који долазе да приме бустер дозу или понеко од младих, уколико им је то потребно због путовања - казала је Ђерићева.

Заражени

Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС за 24 часа вирус корона потврђен је код 16 особа од укупно 84 тестираних, а од посљедица заразе преминуло је двоје обољелих.

Према мјесту пребивалишта 11 новозаражених је из Бањалуке, три из Бијељине и два лица су из Прњавора.

- Укупан број хоспитализованих у Српској је 25 и то девет у Универзитетском клиничком центру РС, а у осталим болницама 16. На респиратору у УКЦ-у је један пацијент - стоји у извјештају Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана