Имовина предузећа “Нефа намјештај” у стечају на добошу у догледно вријеме: Повјериоци још чекају новац

Анита Јанковић Речевић
Имовина предузећа “Нефа намјештај” у стечају на добошу у догледно вријеме: Повјериоци још чекају новац

БАЊАЛУКА - Београдска фирма “Нефа намјештај” у стечају заказала је распродају залиха и опреме из салона, а на свој новац повјериоци истоименог предузећа из РС мораће чекати још неко вријеме будући да датум лицитације није познат. 

 

 

 

Јавно надметање за имовину “Нефа намјештаја” у Србији заказано је за 16. март у Београду након што је почетком јануара ове године проглашен банкрот у том предузећу. Потенцијалним купцима фирма на распродаји нуди 70 комада намјештаја и то за око 23.000 КМ, док је почетна цијена за опрему из продајних салона, ИТ опрему и дио намјештаја око 97.000 марака.  

Стечај у предузећу “Нефа намјештај” у Српској покренут је у јулу прошле године након што је фирма са сједиштем у Бијељини изненада затворена крајем маја исте године, као и малопродајни салони. Стечајни управник “Нефа намјештаја” у РС Марко Крсмановић каже да је стечајни поступак још у току, те да не зна када ће имовина ићи на добош.

- У току је сређивање свих евиденција, а лицитација о продаји стечајне масе биће у догледно вријеме. Прије покретања саме продаје, а с циљем намиривања стечајних повјерилаца мора бити све сређено како би након тога што прије био окончан стечајни поступак - рекао је Крсмановић који није желио да износи податке о потраживањима повјерилаца.

Када су у питању бивши радници “Нефа намјештаја”, Крсмановић каже да их је свега неколико те да су и они у реду за исплату потраживања.

- Приликом покретања стечајног поступка у предузећу је затечено само неколико радника, док су сви остали имали уговор на одређено који је истекао прије стечаја, тако да потраживања радника нису велика - увјерава Крсмановић.

“Нефа намјештај” је у Србији имао производне погоне у Врању и Сомбору, те на десетине продајних салона који су заједно с производњом угашени преко ноћи крајем маја 2019. године, а више од 500 радника је остало без посла. Паралелно с тим, затворени су и продајни салони у БиХ, а десетине купаца остале су без порученог намјештаја који су унапријед платили.

Предсједник бијељинског Удружења за заштиту потрошача “Звоно” Јован Василић каже да преварени купци предузећа која заврше у стечају морају поднијети захтјев како би намирили своја потраживања јер ће у супротном остати и без новца и без робе.

- С обзиром на то да потрошачи у РС веома слабо познају своја права, бојим се да ће многи купци којима “Нефа намјештај” није испоручио робу остати без свог новца јер сигурно велики број њих није поднио тај захтјев. Нама у удружењу су се јавила тек два купца којима смо савјетовали да поднесу захтјев, али не знам да ли су то урадили - казао је Василић.  

Дуговања

У судском рјешењу о покретању предстечајног поступка из јуна прошле године се наводи како су дугови предузећа око 1,3 милиона КМ. Дуг према добављачима у земљи износио је више од 139.000 КМ, а према онима у иностранству око 922.000 КМ. Дуговања за неплаћене порезе достигла су 60.927 КМ, а обавезе по позајмици оснивача 176.024 марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана