Има наде за спас Алумине?

Срна
Има наде за спас Алумине?

Мостар - На данашњем састанку представника радника мостарског предузећа “Алуминиј”, Надзорног одбора, Управе друштва, дионичара и предсједника ХДЗ-а Драгана Човића закључено је да је циљ збрињавање радника и постепено враћање производње, рекао је предсједник Синдиката “Алуминија” Ромео Биокшић.

“Искључујемо процедуру стечаја. Вјерујем да ће се постепено радници вратити на посао, али не могу рећи у којем броју”, рекао је Биокшић за хрватску телевизију “Нова”.

Он сматра да је Влада Федерације БиХ највећи кривац за гашење производње јер су, како каже, они највећи појединачни власници “Алуминија”.

“Крива је политика, криви су власници. Сви су криви осим радника”, додао је Биокшић.

Представници радника рекли су након састанка да је ситуација обећавајућа и да има наде да се предузеће спаси.

Предсједник Надзорног одбора “Алуминија” Зденко Клепић потврдио је да је разговарано о спасавању предузећа, наставку и очувању радних мјеста и пословања.

“Покушаћемо збринути раднике јер су сви остали без радних мјеста гашењем струје у фабрици. Циљ је што је могуће прије покретање производње. Не размишљамо о стечају”, рекао је Клепић.

Драган Човић ни послије другог данашњег састанка није давао изјаве за новинаре.

Неколико стотина грађана Мостара окупило се данас испред зграде централе ХДЗ-а БиХ у знак подршке протестима радника предузећа “Алуминиј” коме је јуче тачно у поноћ искључена електрична енергија.

Радници “Алуминија” тренутно су на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а било је ријечи да ће након тога бити покренут стечајни поступак.

“Алуминиј” запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима је Лука Плоче.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, а највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, такође, сувласници 44 одсто.

Укупна дуговања ове компаније износе око 400 милиона КМ, од чега се више од половине односи на потрошену електричну енергију.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана