Илија Шетка, генерални директор “Бањалучке пиваре”: Ново “бањалучко пиво” освојило непца потрошача

Анита Јанковић Речевић
Илија Шетка, генерални директор “Бањалучке пиваре”: Ново “бањалучко пиво” освојило непца потрошача

Прве реакције потрошача на ново “бањалучко пиво”, које носи дух давних времена, су сјајне и иако сам током своје дугогодишње каријере много пута учествовао у лансирању нових производа и брендова на тржиште никада нисам био свједок тако добрих коментара као сада.

Истакао је ово у интервју за “Глас Српске” генерални директор “Бањалучке пиваре” Илија Шетка нагласивши да су поносни на нови бренд “бањалучко пиво”, које су представили почетком јуна. 

- Традиционална рецептура носи дух старе Бањалуке и давних времена, од пре неколико деценија, када се ово пиво производило у “Бањалучкој пивари”, а  савремен изглед и дизајн га сада чине свежим и привлачним за нове потрошаче. Надам се да ће нови бренд “Бањалучке пиваре” задовољити љубитеље пива широм Српске и да ће заједно са “нектаром” бити најомиљеније пиво на овим просторима - рекао је Шетка.

ГЛАС: О каквом се конкретно пиву ради и да ли је ново “бањалучко пиво” већ стигло на полице маркета широм БиХ?

ШЕТКА: Ради се о фантастичном пиву, светлом лагеру који се одликује квалитетом услед кориштења искључиво природних састојака, а карактерише га пријатна горчина, постојана густа пена и привлачан изглед паковања. Бањалучко пиво” је већ стигло у највећи број маркета и прве реакције су заиста сјајне. Људима се свиђа пиво и то је најбитније. Многима се допао аутентичан изглед паковања као и испис бренда на ћирилици, док други коментаришу да су задовољни укусом и пријатном горчином. Прије неколико дана смо имали прилику да угостимо и градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да проба “бањалучко пиво”. Намјера нам је била да тиме дамо на значају учвршћивању, ионако снажне везе између града и пиваре са традицијом дугом више од 150 година. Веома ми је драго што се “бањалучко пиво”  допало градоначелнику.

ГЛАС: Шта је са извозом, да ли сте предузели конкретне кораке како би ново “бањалучко пиво”, као и препознатљиви “нектар”, боље пласирали на тржиште Србије и других земаља?

ШЕТКА: Поред пласмана новог производа “бањалучког пива” у циљу јачања наше позиције и ширења дистрибуције производа “бањалучке пиваре” на тржиште Србије основали смо фирму “Бањалучка пивара д.о.о. Србија”. Мислим да смо прва компанија из Српске која ће амбициозно и професионално приступити освајању великог тржишта Србије. Много се прича о томе како пиваре из Србије и Хрватске освајају тржиште РС, а ја не желим само да се жалимо и играмо бункер одбрану, већ да кренемо у контранапад. Верујем да “нектар” и “бањалучко пиво” могу квалитетом и оригиналношћу парирати помало застарелим и досадним брендовима који су тамо лидери на тржишту. Једно је сигурно, Београђанима и Новосађанима се јако свиђа “нектар”, а о “Бањалучкој пивари” се већ прича у целом региону.

ГЛАС: На позицији генералног директора “Бањалучке пиваре” сте око осам мјесеци, каква сте искуства донијели у компанију?

ШЕТКА: Више од десет година сам радио у индустрији пива за највећу светску компанију АБИнБев, некадашњи Интербрењ. “Апатинску пивару” сам водио кроз рекордне године између 2008. и 2013. и свакако доносим велико знање и искуство рада у  великој компанији, али са друге стране уживам у чињеници да је “Бањалучка пивара” независна, то јест није део велике мултинационалне корпорације. То нам омогућава да се веома лако и брзо прилагођавамо тржишту и жељама потрошача. “Нектар пиво” и “бањалучко пиво” су пива која излазе из независне пиваре и прилагођена су менталитету и навикама наших купаца. Брендови из мултинационалних компанија су прилагођени глобалном тржишту и под константним притиском да се производе са што мањим трошком.   

ГЛАС: “Бањалучка пивара” је једна од највећих компанија на овим просторима, у каквом стању сте затекли предузеће и какви су пословни планови у ближој будућности? 

ШЕТКА: “Бањалучка пивара” је једина домаћа пивара у Српској, и једна од највећих компанија у прехрамбеној индустрији БиХ која запошљава око 300 радника. Бренд “нектар” је омиљени и најпродаванији бренд љубитеља пива у БиХ и са више од 40 милиона продатих литара на годишњем нивоу је задржало лидерску позицију у конкуренцији великих мултинационалних брендова пива. Поред тога, највиши стандарди сировина и квалитета, као и најсавременија технологија производње препознати су и изван граница БиХ, па је “нектар” у току 2019. године повећао продају у извозу у земље региона за више од 30 одсто. Верујем да је то само почетак ширења у регион. Ове године је пандемија утицала на пословање, али пласманом новог бредна и доласком љепшег времена надам се да ћемо вратити продају на уобичајени ниво.

ГЛАС: Крајем прошле године најавили сте нови модел пословања “Бањалучке пиваре” који за циљ има ширења тржишта у чвршћу лидерску позицију. Како напредују те пословне активности?

ШЕТКА: Бањалучка пивара је кроз нови модел пословања извршила системско унапређење производње и пословања уз одлучност да се још више посветимо иновацијама и освајању нових тржишта. Поред “бањалучког пива”, направили смо договор о увозу и дистрибуцији брендова чувене јапанске “Asahi групације”, тако да ћемо за отприлике недељу дана у асортиману пиваре имати познате светске брендове пива као што су италијански “Перони” као и супер премијум бренд “Nastro Azzuro”, холандски “Grolsch” и јапански “Asahi”. Овим употпуњујемо асортиман “Бањалучке пиваре”, а потрошачима доносимо позната светска пива као новост на тржишту. “Бањалучка пивара” јесте мала на глобалном нивоу, али је пивара са традицијом дугом близу 150 година, и најмодернијом опремом за производњу пива врхунског квалитета. У посљедње три године у машине и комерцијалну опрему уложено је више од 20 милиона КМ, а план је да се инвестиције наставе и у наредном периоду. Фокус нових инвестиција биће и даље на ширењу капацитета, како би “нектар” бренд испунио све већу тражњу коју има и ван БиХ, као и на развоју нових производа и иновацијама као стубу даљег раста.

Епидемија

ГЛАС: Како се епидемија вируса корона одразила на пословање “Бањалучке пиваре”?

ШЕТКА: Као и већина других фирми, имали смо велики пад промета. Очекујем да се тржиште полако стабилизује, али верујем да ћемо до краја године осећати економске последице пандемије. Најбитније је да смо донели одлуку да не отпуштамо раднике нити смањујемо плате, а интерним мерама заштите сачували смо запослене од вируса. Донирали смо и 20.000 маски трговцима као вид подршке у заштити од вируса корона, јер смо проценили да су они поред медицинара први на линији изложености и да без њих не бисмо могли нормално функционисати. Верујем да ће “Бањалучка пивара” и бренд “нектар” изаћи из пандемије без других последица изузев великог пада пословног прихода и слабијих резултата. Надам се да ћемо, након што се стање нормализује, брзо наставити са свим планираним активностима на тржишту, те релативно скоро вратити производњу на уобичајени ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана