Илић: Програм подршке Мађарске велики подстрек за пољопривреднике у Српској

ГС
Илић: Програм подршке Мађарске велики подстрек за пољопривреднике у Српској

БАЊАЛУКА- Програм подршке Владе Мађарске велики је подстрек за све наше пољопривреднике у Српској, рекао је Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Према његовим ријечима, овај програм, вриједан око 30 милиона евра, који је договорио Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, са руководством Мађарске је врхунска ствар.

- У разговору са пољопривредницима увидио сам да су они одушевљени овим програмом. Они сада имају ситуацију да нешто од онога шта им је потребно плате 30 одсто од цијене, док 70 одсто субвенционише Влада Мађарске. Најбитније од свега је да је то квалитетна механизација и то ће помоћи нашим пољопривредницима. Ова ситуација са Русијом и Украјином и њихов капацитет извоза сировина и готових производа показала је да се ми морамо окренути нашим произвођачима и додатно се посветити свему ономе што они раде. Ми смо јако богата земља, прво вриједним људима, па онда и природним ресурсима и морамо искористити овакву подршку Мађарске - нагласио је Илић за Независне новине.

На питање како оцјењује рад Скупштине града Бањалука између два изборна процеса, Илић одговара да је то у почетку био један дугачак процес у смислу временски одржаних сједница.

- Видјели смо свакакве сцене и било је потребно вријеме да се једни на друге навикнемо. Неке ствари у почетку које смо виђали нису приличиле парламенту највећег града Српске. Касније смо успјели да пронађемо заједнички језик у вези с неким стварима и сама та динамика је ушла у нормалан ток. Сједнице које смо имали у овој години дају нам за право да се надамо да ће све ићи у неком позитивном смјеру. Бањалука не смије себи дозволити онакве сцене на засједању, али и на паузама сједница и прес-конференцијама. Такво понашање, ријечи и ставови не приличе ниједном представнику политичких партија и надам се да је то све иза нас - казао је Илић.

Коментаришући штрајк радника Центра за предшколско васпитање и образовање због неповећања плата и пребацивање одговорности Градске управе на Скупштину града, Илић каже да је важно споменути да је, када је у питању ова установа, увијек било неких проблема.

- Контакт са руководством Центра у ове двије године је увијек био када се деси неки проблем. Мени се не допада политика пребацивања одговорности и тражење кривца у неком другом, већ сматрам да је потребно преузети одговорност за неке ствари. Директорица није преузела одговорност када је дошло до креирања буџета за плате њених радника, иако је у том моменту знала да је требало да дође до повећања плата радницима којима не знам ни ја колико година оне нису повећане. Међутим, то није стављено у приједлог креирања буџета за 2022. годину. Разумијем раднике и у цијелој овој причи сам на њиховој страни. Ми не можемо до наредне сједнице ништа промијенити, јер се ништа не може промијенити преко ноћи. Градска администрација тражи ребаланс буџета за неке друге ствари, а не за раднике Центра. Они су искориштени. Уколико дође до приједлога на сједници која би требало да буде одржана од 10. до 15. октобра, спреман сам разговарати са свима и први ћу подржати повећање плата - рекао је Илић.

Водоснабдијевање је, према Илићевим ријечима, велики проблем грађана.

- За вријеме администрације Игора Радојичића кренуло се у велике пројекте Вода I, Вода II и Вода III и заиста је много урађено. Нова градска администрација није ушла у изградњу тих пројеката неком жељеном динамиком како људи не би имали проблем. Видјели смо шта је било са мјештанима Доњих Кола. Да ли су они каснили и радове намјерно почели пред изборе, не знамо, али знамо да се нису снашли у свим тим стварима. Оно што је сигурно је да доста људи још нема ријешено водоснабдијевање, иако смо то у Скупштини подржали - додао је Илић.

Каже да је једна веома добра одлука то што је подржано да не дође до поскупљења гријања ове зиме.

- За разлику од многих европских градова, мислим да ћемо ове зиме у Бањалуци имати добро гријање, нормално и без икаквих проблема - навео је Илић.

Истакао је да је буџет Бањалуке рекордан ове године, али да не може бити задовољан динамиком којом се град развија.

- Може боље и квалитетније, поготово у овој ситуацији, јер и сами видимо да Бањалука нема великих пројеката. Имамо велики број пројеката за које је Влада Рeпублике Српске обезбиједила средства, али и Србија. Ми као град нисмо успјели ту динамику да испратимо. Средства су обезбијеђена, а на примјер, мост у Чесми још није почео да се гради, јер није завршена документација и грађани су, природно, љути. Постоји велики број пројеката за који су обезбијеђена средства, а град Бањалука не прати динамику тог рада и дешава нам се да је највећи пројекат асфалтирање 100-200 метара пута. Знам да је то потребно становништву које можда годинама чека да се асфалтира одређена дионица, али не могу то бити највећи пројекти Бањалуке. За све добре идеје градоначелник Станивуковић ће, као и сада, имати подршку Скупштине, али исто тако за неке лоше неће добити. Не можемо правдати чекање, јер ако смо за неки пројекат прије годину дана требали дати око милион КМ, сада морамо много више због силних поскупљења. Сваки дан чекања је губљење времена и то не само времена, и ресурса и људи. Бањалука стоји на мјесту у посљедње двије године. Није само мост у Чесми проблем, ту је доста пројеката. То је дворана на Лаушу, коју Србија финансира, и многе саобраћајнице, за шта је републичка власт обезбиједила новац - закључио је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана