Игуман манастира Завала огласио се поводом недјељне литургије с бројним вјерницима

Срна
Игуман манастира Завала огласио се поводом недјељне литургије с бројним вјерницима

МОСТАР - Игуман манастира Завала Василије саопштио је данас поводом великог окупљања вјерника на недјељној литургији у овом манастиру, да није био адекватно обавијештен о опасности од вируса корона, као и мјерама које су предузеле надлежне цивилне власти.

"Нисам спровео одлуку нашег епископа са којом сам на вријеме упознат и десио се овај немили догађај. Овим путем преко јавних медија позивам и молим вјерни народ да убудуће слушамо благослов епископа Димитрија и прихватимо његову очинску бригу и старање, изражену и кроз епитимију управи нашег Манастира коју смо у смирењу прихватили као прилику за духовно напредовање. Ова послушност епископу је посебно важна док траје епидемија, да бисмо заштитили јединство наше епархије од унутрашњег раздора и међусобних сукоба. Зато уједно све молим да ово моје јавно обраћање не злоупотребљавају и не тумаче погрешно", наводи се у изјави игумана Василија.

Полиција Херцеговачко-неретванског кантона затекла је у недјељу у манастиру Завала у општини Равно око 120 особа да присуствују литургији, иако је Кризни штаб тог кантона донио строгу наредбу о забрани окупљања, те ће због тога бити поднесене прекршајне пријаве против тих особа.

Највећи број особа које су присуствовале литургији био је са подручја Требиња гдје су такође уведене мјере забране окупљања и кретања.

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона, гдје се налази манастир, од половине марта забрањено је окупљање више од десет особа на једном мјесту, као и забрана кретања за особе старије од 65 и млађе од 18 година.

И црквене власти су предузеле мјере на сузбијању вируса корона.

У саопштењу епископа захумско-херецговачког и приморског Димитрија од 21. марта наведено је да ће се вјерници моћи причестити недјељом у девет храмова на подручју епархије.

"У осталим храмовима на подручју наше епархије све док трају ванредне мјере Владе Републике Српске богослужења неће бити. Монаси у манастирима ће наставити са редовним богослужбеним животом, молећи се, као и сви ми, за спасење читавог свијета и прекраћење ове нарастајуће заразне болести, али без присуства вјерника", наведено је у саопштењу епископа Димитрија.

Одмах након тога, водећи се мјерама које је донијела Влада Републике Србије, Свети архијерејски синод саопштио је да ће се литургије служити без вјерника.

Српска православна црква ће примијенити све препоруке, саопштио је Свети архијерејски синод поводом најновијих препорука Владе Србије да се, ради сузбијања коронавируса, вјерски обреди на отвореном и у верским просторима врше без присуства верника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана