ИЦМП: Тражење несталих регионално питање

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - Чланови регионалне Групе за нестала лица поручили су да је тражење несталих регионално питање и да су све жртве исте, а договорено је да се интензивира сарадња и размјена информација у трагању за преосталим несталим лицима.

Генерални директор Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) Кетрин Бомбергер истакла је да је усљед оружаних сукоба на простору бивше Југославије нестало више од 40.000 лица, а до сада је заједничким и континуираним настојањима власти, уз подршку ИЦМП-а и велико учешће породица несталих, пронађено више од 70 одсто.

Бомбергерова је рекла да је до сада у регији ексхумирано 8.000 појединачних и масовних гробница, наглашавајући да они у ИЦМП-у имају апликацију на коју се могу пријавити информације о гробницама, те позвала политичаре да престану користити нестале особе у политичке сврхе.

Члан Регионалне групе Марко Јуришић рекао је да су институције власти одговорне за нерјешавање њихових случајева. Он је напоменуо да се на подручју бивше Југославије још трага за 11.000 несталих особа, "од чега је 7.628 у БиХ".

Регионална Група за нестала лица формирана је 2018. године, у контексту Берлинског процеса за земље Балкана да би се оснажили напори на проналажењу преосталих несталих лица из сукоба 1990-их година на подручју Југославије. Њена улога је да надгледа рад у складу с Оквирним планом који је потписан у новембру 2018. године у сједишту ИЦМП-а у Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана