И туристима доступни PCR тестови

Анита Јанковић Речевић
И туристима доступни PCR тестови

БАЊАЛУКА - Становници Српске који су овог љета намјеравали да се одмарају у земљама које на граници траже негативан налаз PCR теста, међу којима је сусједна Хрватска, моћи ће планирати пут јер је Институт за јавно здравство РС започео комерцијална тестирања у сврху туристичких путовања.

Комерцијално PCR тестирање на вирус корона у Републици Српској до сада су могли добити искључиво грађани који су у иностранство путовали због пословних обавеза и студенти који студирају изван граница Српске, али од понедјељка је та услуга доступна и туристима.

- Услуга тестирања у сврху туристичких путовања кошта 200 КМ, баш као и цијена комерцијалног теста за половне људе који путују у иностранство - рекли су и Институту. Додали су да грађани термин тестирања могу заказати позивом на број телефона који се налази на сајту Института.

Хрватска је једна од земаља која туристима из РС и БиХ тражи негативан PCR тест, због чега од краја јуна, када је та мјера уведена, нису могли путовати у ту земљу. Иако нова услуга Института то сада омогућава, у домаћим туристичким агенцијама не очекују повећано интересовање за љетовање на Хрватском приморју.  

Директор бањалучке агенције “Компас турс” Младен Рачић каже да је пандемија гурнула туризам у амбис, наглашавајући да доступност комерцијалног тестирања неће повећати продају аранжмана.

- Чисто сумњам да ће доћи до пораста продатих аранжмана јер је цијена теста превисока. Ако идете у Хрватску у садашњим околностима када су цијене нешто повољније и нађете смјештај за на примјер 500 марака, тих додатних 200 КМ за тестирање опет озбиљно поскупљује љетовање. Само ријетки ће моћи то себи да приуште - прича Рачић.

Додаје да на значајнији раст продаје аранжмана није утицало ни то што је Црна Гора донијела одлуку да прихвата негативан налаз серолошког теста који кошта око 20 евра.

- Серолошки тест је јефтинији пет пута од PCR-а, или није дошло до раста потражње за аранжманима међу домаћим туристима. Грађани су у страху јер је број заражених и умрлих свуда ударна вијест, па су опрезни када су у питању одмор и путовање - навео је Рачић.

Сличног су мишљења и у “Унис турсу”.

- Постоји одређено интересовање за љетовање у Хрватској, али је ријеч о спорадичним случајевима. Цијена тестова је висока, тако да је мали број људи који су спремни да то плате. Много је веће интересовање за Црногорско приморје, будући да они прихватају серолошки тест, а и многи тамошњи хотели са четири и пет звјездица ове сезоне имају доста ниже цијене у односу на претходне године, што многи наши клијенти желе да искористе - рекла је шеф пословнице “Унис турса” у Бањалуци Гордана Благојевић и додала да овог љета туристе воде још само на плаже Турске и Египта, јер те двије земље не траже посебне услове при уласку на њихову територију.

Серолошки тест

Грађанима Српске већ неко вријеме на располагању су серолошка тестирања у појединим домовима здравља, као и приватним здравственим установама у којима су раније истакли да влада огромно интересовање грађана за тестирање. Тим тестовима могуће је утврдити да ли је особа позитивна на вирус, а откривају и да ли је тестирани већ преболовао “ковид 19”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана