И школско звоно у рукама короне

Милијана Латиновић
И школско звоно у рукама короне

БАЊАЛУКА - Настава у другом полугодишту широм Републике требало би да почне у понедјељак, али због погоршане епидемиолошке ситуације поједине локалне заједнице и руководиоци школа сматрају да би требало размислити о продужетку распуста или преласку на онлајн наставу бар неко вријеме.

 

Према подацима из извјештаја Института за јавно здравство РС, од почетка ове године вирус корона потврђен је код 189 особа узраста од шест до 19 година.

Штаб за ванредне ситуације Приједора предложио је јуче Републичком штабу за ванредне ситуације да због значајног усложњавања епидемиолошке ситуације у Српској размотри могућност продужења школског распуста за ученике основних и средњих школа или евентуалног преласка на алтернативне облике наставе.

- Повећан је број новообољелих лица који су тестирани брзим антигенским тестовима, као и број пацијената који се јављају у надлежне амбуланте Дома здравља у Приједору - наведено је у саопштењу штаба.

У граду на Сани је 113 особа са позитивним тестом на вирус корона, 847 их је у кућној изолацији, а у болници “Др Младен Стојановић” је 40 “ковид” пацијената.

Иако би тек данас требало да утврди колико је ђака на подручју регије заражено, односно у изолацији због контакта са позитивним особама, предсједник Актива директора основних школа на подручју Бањалуке, Челинца, Котор Вароша и Кнежева Мирослав Попржен рекао је за “Глас Српске” да је евидентно да је у Бањалуци огроман број заражених.

- Вјерујем да ће Републички штаб до краја седмице размотрити ситуацију и одлучити онако како је најбоље за дјецу. Ако је заиста велики број млађих заражен, можда би и било најбоље бар прву седмицу или неки период да настава буде онлајн. Није то нама ништа ново, већ смо се уходали и да тако функционишемо - рекао је Попржен.

Са друге стране, предсједница Актива директора средњих школа на подручју сарајевско-романијске регије Бранка Ковачевић сматра да је повратак у учионице уз поштовање епидемиолошких мјера најбоља опција.

- Према мојим сазнањима немамо много заражених нити ученика у изолацији, али праву слику имаћемо у понедјељак - рекла је Ковачевићева.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је према Правилнику о школском календару за школску 2021/2022. годину планирано да настава у другом полугодишту у основним и средњим школама почне 24. јануара 2022. године.

- Наша очекивања су да ће се настава и у другом полугодишту одвијати редовно у школама, у складу са важећим препорукама и упутствима Института, као што је то био случај и током првог полугодишта. Вјерујемо да ће епидемиолошке мјере то дозволити - навели су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана