Хуманост на сваком кораку

А. Ј. Р., М. Л.
Хуманост на сваком кораку

Бањалука - Потресни текстови о бројним породицама из свих крајева Српске и шире који су се нашли на нашим новинским ступцима ганули су срца многих хуманиста, захваљујући чијем доброчинству главни јунаци “Гласових” прича данас живе љепше и срећније.

 

Текстови објављени у “Гласу Српске” углавном су били покретач хуманитарних акција, које су, по правилу, увијек имале срећан епилог. Након што је у нашим новинама у априлу ове године осванула прича о породици Кнежевић из села Торине код Челинца, која преживљава у неусловној кући, покренута је хуманитарна акција да би дјечаци Бране, Бојан и Горан добили собу и купатило. Хуманитарац из Бањалуке Милан Савановић окупио је екипу племенитих и вриједних људи, који су за три мјесеца у Торинама направили чудо и обећали да на томе неће стати.

- Захвална сам “Гласу”. Писали сте о нама и тако нам помогли. Захвална сам и нашем Милану, начелнику општине Момчилу Зељковићу и свим донаторима. Моја дјеца су добила собу и коначно имамо ново купатило. Препородили смо се - казала је мајка Зорка Кнежевић.

Савановић, који је вратио осмијехе на лица тројице дјечака, истиче да су Кнежевићима замијенили столарију у приземљу, средили собу за дјечаке и баку, све подове, купатило, те обезбиједили и доста намјештаја.

- План нам је да им до јесени урадимо и горњи спрат, уколико успијемо да обезбиједимо све што је потребно - рекао је Савановић.

Осим тога, Савановић је послао “Гласу” и информацију да је дјевојчици Дајани Каурин из Мркоњић Града, која болује од цистичне фиброзе, потребна помоћ да би набавила специјални прслук, који би јој олакшао дисање. За свега 13 дана након објаве у нашем листу сакупљено је скоро 20.000 КМ и Дајана ће ових дана добити нов прслук.

Срца добрих људи ганула су и серије наших текстова о тешкој судбини шесточлане породице Секулић из села Грабовачка Ријека код Братунца, која је годинама живјела у условима недостојним човјека. Многобројни хуманисти помогли су да породица добије топли дом и да животи малишана Ружице, Новака, Михајла и Иване поприме нове обрисе. Удруженим снагама Секулићима је саграђена монтажна кућа од 55 квадрата, која је потпуно опремљена, а у коју се породица уселила у новембру 2016. године.

Највећа жеља, захваљујући писању “Гласа”, остварена је и једанаестогодишњој дјевојчици из Котор Вароша Николини Јеросимовић, која је након девет година проведених у свега неколико квадрата добила кров над главом.

На странама најстаријег дневног листа у Српској и БиХ осванула је и прича о породици Арсић са Косова и Метохије, која је такође добила срећан епилог. Средином 2015. године редакцији “Гласа” стигло је потресно писмо младића Горана Арсића из села Граце код Вучитрна на Космету, у којем је молио добре људе за помоћ приликом куповине краве, која је његовој породици пријеко потребна да би преживјела. Његов вапај тада је чула Епархија горњокарловачка, из које је у редакцију “Гласа” стигао радостан позив и питање - како да помогнемо Арсићима. Владика горњокарловачки Герасим Арсићима је послао 1.500 евра, а захваљујући том новцу породица је купила краву Милку и теле Белку.

- Нажалост, краву смо морали продати, јер сам у новембру прошле године дошао у Њемачку да радим и тада ми је био потребан новац за пут и прве дане у иностранству. Крава нам је била од велике помоћи у тих пар година, колико је била код нас, помогла нам је да преживимо, али и да започнем живот у Њемачкој - рекао је Арсић.

Нагласио је да за “Глас Српске” има само ријечи хвале.

- Чини ми се да до свега овога лепог не би ни дошло да нисте објавили моје писмо, којим сам молио за помоћ. Хвала на свему што сте учинили за моју породицу и хвала свим хуманитарцима - навео је Арсић и додао да је ситуација на Космету и даље веома тешка, да је у селу Граце остало свега пар српских породица, које се тешко боре за егзистенцију.

Захваљујући писању “Гласа Српске” сакупљена је помоћ за лијечење Александра Војиновића из Шипова, који је због тешких епилептичних напада имао проблеме са срцем.

Велико срце показали су и новинари “Гласа” када су 2014. године сакупили новац и симболично помогли старици Кристини Божић из села Доња Кола, која и данас, упркос годинама и набораном лицу, продаје букетиће пољског цвијећа и чајеве на степеницама бањалучке “Тржнице” да би зарадила новац за живот. Новинари и уредници “Гласа” подржали су 2016. године и хуманитарну акцију “Загрли за Гиниса, загрли за ријетке”, којом је те године обиљежен Међународни дан ријетких болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана