Хумано млијеко за пријевремено рођену дјецу и храна и лијек

Срна
Хумано млијеко за пријевремено рођену дјецу и храна и лијек

БАЊАЛУКА - У Републици Српској сваке године на свијет дође око 350 пријевремено рођене и тешко обољеле дјеце, чија интензивна терапија и њега у просјеку траје два мјесеца, а за коју је мајчино млијеко и храна и лијек, изјавила је Срни замјеник начелника Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Јелица Предојевић-Самарџић.

Самарџићева је рекла да се у Републици Српској годишње роди око 30 дјеце са порођајном тјелесном тежином испод 800 грама, која у болницама просјечно бораве око три мјесеца.

“Мајчино млијеко за тешку обољелу и критичну новорођенчад није само храна него је истовремено лијек. Због тога савремена медицина увијек подржава све напоре да се новорођенчади обезбиједи хумано млијеко”, навела је Самарџићева.

Поводом овогодишње хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, чија ће средства бити утрошна за успостављање прве банке хуманог млијека у Српској, Самарџићева је нагласила да је значај овог пројекта огроман.

“У медицини је познато да тешко болесна дјеца имају значајно бољи исход лијечења ако се хране мајчиним млијеком. Када није могућа исхрана млијеком властите мајке, приступа се исхрани донираним хуманим млијеком”, објаснила је Самаџићева.

Говорећи о особинама мајчиног млијека, које ниједно вјештачко млијеко не може дати, она је указала на имунолошке, али и посебне нутритивне пробавне карактеристике.

“Због тих особина дјеца која су на исхрани мајчиним млијеком значајно рјеђе имају упалне болести цријева, некротични колитис и још нека обољења која су веома тешка у том периоду и значајно угрожавају лијечење”, додала је Самарџићева.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић захвалио је предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, под чијим се покровитељством организује хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, те указао на значај успостављања банке хуманог млијека.

“Још не постоји технологија која би направила млијеко састава какво је мајчино. Познато је да поред енергетских вриједности, оно има и велики значај у имунолошкој заштити новорођенчади”, рекао је Ђајић.

Ђајић је захвалио свим поједицима и колективима који учествују и који ће учествовати у овој хуманитарној акцији, те је све у Српској позвао да позову хуманитарни број 1411 и дарују једну КМ за успјешну организацију ове акције.

Иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице”.

У оквиру акције, од 1. до 31. децембра, биће активан “М:тел” хуманитарни број 1411. Позивом на овај број грађани ће бити у прилици да подрже акцију са једном КМ и на тај начин дају свој допринос цјелокупној акцији.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана