Хуманитарна организација “Срби за Србе” не посустаје у борби против бијеле куге: Осмијеси малишана највећа награда FOTO

Милијана Латиновић
Хуманитарна организација “Срби за Србе” не посустаје у борби против бијеле куге: Осмијеси малишана највећа награда FOTO

Основана с циљем да побиједи бијелу кугу на сваком педљу земље гдје живи српски народ, Хуманитарна организација “Срби за Србе” већ 15 година враћа наду у боље сутра вишечланим породицама у којима почесто, осим љубави, слоге и вјере у опстанак, свега другог недостаје.

Идеја је рођена 2005. године на интернет форуму у Београду, када је обезбијеђена помоћ за двије породице. За 15 година постојања ова организација окупила је армију хуманитараца и разгранала се у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Норвешкој, Шведској, Канади и САД.

Секретар Хуманитарне организације “Срби за Србе” у Српској Саша Вигњевић истиче да је првобитна идеја била да помогну породицама са петоро и више дјеце, те да су критеријуме спуштали с обзиром на то да бијела куга из године у годину узима данак и да је оних којима помоћ треба све више.

- Помажемо породицама са четворо и више дјеце, а често прискочимо у помоћ и самохраним родитељима који имају болесно дијете или које је задесила нека велика несрећа. Помоћ шаљемо породицама на цијелом Балкану - испричао је Вигњевић за “Глас Српске”.

Додаје да су посебно осјетљиви на породице у српским повратничким општинама у Западној Крајини и на Косову и Метохији, гдје је опстанак српског народа угрожен и безбједносно и економски. Вигњевић каже да, осим породица, помажу и цијеле заједнице на Космету, гдје су у сарадњи са Хуманитарном организацијом “Мајка девет Југовића” за јавне кухиње обезбиједили фарме крава, коза и перади, а за дјецу у Сребреници купили су аутобус како би имала обезбијеђен превоз када путују на спортска такмичења и наступе фолклора. 

По правилу, не донирају новац јер, наглашава Вигњевић, новац се потроши, а квалитетна помоћ изостане.

- Основна идеја је да породицама буде пружено средство за рад како би могле да напредују и живе. Почели смо људима да градимо и преуређујемо куће, купујемо тракторе, подижемо пластенике и оснивамо фарме - казао је Вигњевић и додао да је осмијех дјеце којој помогну највећа награда за хуманост.

Додаје и то да свакога од њих посебне емоције преплаве када кроче у срце Србије, на Космет.

- Помоћ породицама на Космету траје 365 дана у години. Упркос недаћама и страхотама са којима се суочавају, живот на Космету буја. Претходне двије године у Епархији рашко-призренској више од 100 породица има четворо и више дјеце, једина је регија са позитивним природним прираштајем - рекао је Вигњевић и нагласио да су те породице за примјер свима нама који, ако ништа друго, бар живимо у миру.

Ова хуманитарна породица у Српској броји око 150 активних волонтера у 25 локалних заједница, а само лани донације су стигле из око 50 земаља широм свијета, док се број донатора током године креће између 30.000 и 40.000. Вигњевић каже да је српском народу у генима записано да помаже и саосјећа са другима.

- Није тешко мотивисати наш народ, који је милостив и доброту је до сада потврдио небројено пута. Има увијек оних “невјерних Тома” који свему нађу ману, али су такви, на срећу, у мањини - објаснио је Вигњевић нагласивши да охрабрује то што породице којима помогну касније и саме желе помоћи.

Иако су у фокусу дјеловања племенитих људи српске породице, помоћ нису ускратили ни другима, без обзира на вјеру и нацију.

- Нажалост, превелики је број захтјева да бисмо успјели помоћи и све српске породице које нам се обрате. Имали смо у бази око 700 породица којима је помоћ потребна, 250 смо помогли. Иако су у нашем фокусу српске породице, не окрећемо леђа ни осталима. Помогли смо једну породицу на Космету у којој је мајка Албанка - навео је Вигњевић.

Он је нагласио да је поносан на то што су активни чланови ове велике хуманитарне организације и бројни Хрвати и муслимани.

- Убједљиво највише донација долази из Србије, а потом из Америке, гдје хуманост наших људи не престаје још из доба Михајла Пупина и Николе Тесле који нису заборављали одакле су и помагали су свој народ - истакао је Вигњевић. На њега је највећи утисак оставила породица Савановић из Бањалуке, гдје уз оца и мајку одраста десеторо дјеце, а којој су изградили кућу, те породица Крнета из села Засеок у Босанском Грахову, гдје ни природа ни људи нису благонаклони према малобројном становништву, а живот је вјечита борба за опстанак.

Хуманост је водиља племенитих људи окупљених у овој организацији, а љубав и повјерење људи широм свијета једини рецепт за успјешне акције. Транспарентност је оно по чему су познати и препознати у свом раду, а све информације о хуманитарним акцијама и приче могу се видјети на њиховој интернет страници. Оно чему теже је да “Срби за Србе” трају вијековима.

“Тројка из блока”

Хуманитарна акција “Срби за Србе” препозната је по свом пројекту “Тројка из блока” који ће и ове године бити реализован у 11 градова у Српској.

- Сви који желе могу учествовати, поента је у брзом шутирању тројки. Сав приход од котизације која износи пет марака и новац од спонзора намијењени су за помоћ угроженима - испричао је Вигњевић.

Акције

Саша Вигњевић је истакао да је у току акција прикупљања помоћи породици дјевојчице Јасне Дедић из Црне Горе, те да за април у Српској припремају акцију за помоћ породици Драгојевић из Дервенте, гдје самохрана мајка Жељана подиже својих шесторо малишана.

- Драгојевићима планирамо да обезбиједимо кров над главом. Најлакши начин за донирање помоћи јесте да сви који желе позову хуманитарни број 17763 и тако донирају двије марке или уплате новац на рачун 5620128130024158 у НЛБ банци - рекао је Вигњевић.

 

“Срби за Србе” у бројевима

4,418 милиона евра - прикупљена помоћ од оснивања до данас

1,168 милиона евра - прикупљена помоћ у 2019. години

507.793 КМ - помоћ прикупљена у Српској од оснивања до данас

193.291 КМ - помоћ прикупљена у РС у 2019. години

22 - породице у РС и ФБиХ помогли лани

1,5 милион евра помоћи - план Хуманитарне организације “Срби за Србе” у овој години

300.000 КМ помоћи - план огранка у Српској у овој години

25 породица - план помоћи у овој години

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана