"Холивуд репортер" објавио кратки филм о српском остварењу ''Дара из Јасеновца''

Срна
Foto: Архива

ЊУЈОРК- Филмски часопис "Холивуд репортер" објавио је кратки филм у коме аутор "Даре из Јасеновца" Предраг Гага Антонијевић и извршни продуцет филма Мајкл Баренбаум говоре о значају тог остварења, које ће од 5. фебуара бити приказивано у САД.

Уз одломке из филма, који говори о страдањају српске дјеце и Срба козарског подручја у концентрационом логору Јасеновац током постојања усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/, Антонијевић је истакао да је НДХ била једина земља на свијету која је имала логоре за дјецу.

Он је нагласио да је стална борба између добра и зла и да она никада не престаје.

Мајкл Баренбаум, који је и стручњак за Холокауст, наводи да је главно питање било како кроз очи дјетета проговорити о томе што се дешавало у концентрационом логору.

Овај филм је морао бити снимљен, јер су се ствари описане у њему - десиле, истиче Баренбаум и наводи да се нада да ће публика извући закључак да сваки човјек има могућност избора.

Филм "Дара из Јасеновца" прво ће бити представен пред публиком у САД, да би на прољеће био приказан пред европском публиком, па тако и у Србији 22. априла, на дан пробоја преживјелих заробљеника из хрватског конц-логора.

Србија је номиновала ово остварење за Оскар за страни филм, а налази се и у конкуренцији за Златни глобус.

Сценарио је написала Наташа Дракулић, а главну улогу дјевојчице Даре игра Биљана Чекић из Козарске Дубице.

Званични трејлер филма изазвао је велику пажњу, посебно на простору бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана