Ходочасници са Романије на славској служби у манастиру у Кнежини

Срна
Ходочасници са Романије на славској служби у манастиру у Кнежини

СОКОЛАЦ - Ходочасници са Романије, који ове године због епидемије вируса корона први пут након 11 година нису могли да оду на поклоњење у манастир Острог, данас су посјетили Манастир Пресвете Богородице у Кнежини и присуствовали славској служби.

Предсједник Удружења "Свети Василије Острошки" Дејан Елез рекао је Срни да је то прво ходочашће до једног од најстаријих православних храмова на подручју Сарајевско-романијске регије, гдје је манастирска црква у Кнежини прославила празник равноапостолних цара Константина и царице Јелене.

"Радује нас да је на овај поклонички пут од 12 километара кренуло око 60 младих људи, наших чланова и симпатизера и увјерени смо да ће нам се неко од њих придружити и на дугом поклоничком путу до манастира Острог", навео је Елез.

Он је најавио поклонички пут чланова овог удружења и до Храма Свете Тројице у Озерковићима на манастирску славу Тројичиндан у недјељу, 7. јуна, али и одлазак на ходочашће до других манастира у Републици Српској.

Јеромонах Владимир Ђуричић, настојатељ манастира у Кнежини, нагласио је да је данас први пут, уз благослов свештенства Црквене општине Соколац, Удружење "Свети Василије Острошки" учествовало у обиљежавању крсне славе манастирске Цркве равноапостолних цара Константина и царице Јелене, организујући поклонички пут од Сокоца до храма.

"Ови млади људи постају примјер другима и свједоче да се омладина враћа Цркви, те постају прави симбол онога што су били цар Константин и царица Јелена, прави христоношци и крстоношци", нагласио је Ђуричић.

Архимандрит Андреј Ковачевић, настојатељ Манастира Светог Георгија на Равној Романији, бесједећи данас у Кнежини о значају обиљежавања празника равноапостолних цара Константина и царице Јелене, подсјетио је на страдања хришћана у првим вијековима, упркос којима су ови велики Божији угодници примили хришћанство.

Он је подсјетио да је цар Константин 313. године издао Милански едикт, којим је дата слобода хришћанима, али и сазвао Први васељенски сабор.

Ходочасницима са Сокоца придружила се и Милица Бајагић /14/, на наговор брата Стефана који већ три године пјешачи до Острога, и вјерује да ће се придружити групи поклоника са Романије на поклоњење Светом Василију Острошком, што је пут од 220 километара. 

Петнаестогодишња Андреа Шутановић планира да постане члан Удружења "Свети Василије Острошки" јер је и њена мајка пјешачила да се поклони Острошком Чудотворцу.

Она је препоручила младима да се придруже овој групи ходочасника која окупља поклонике са Сокоца, те мањи број са Пала, из Рогатице и Фоче.

"Поласком на пут ходочашћа ширимо љубав, вјеру, наду и гајимо живу Цркву Христову међу младима, што нам је и циљ", истакла је Шутановићева.

Удружење грађана "Свети Василије Острошки" основано је у августу прошле године и окупило је ходочаснике са Сокоца и из неколико сусједних општина који већ годинама одлазе на поклоњење моштима Светог Василија Чудотворца у манастир Острог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана