Ходочасници из Котор Вароша стигли на Острог

ГС
Ходочасници из Котор Вароша стигли на Острог

Послије седам дана пјешачења и пређених више од 400 километара, ходочасници из Котор Вароша Драган Тривуновић и Бојан Петрушић, стигли су у манастир Острог.

На пут су кренули 22. септембра.

Поменути двојац се прво поклонио моштима Св. епископа Платона, а уз благослов свештеника Душка Вученовића.

На пут до једне од највећих светиња, Тривуновић и Петрушић су кренули из дворишта Храма Рођења Пресвете Богородице и уз благослов которварошког протонамјесника Дамира Врховца.

“Одлучио сам да по трећи пут идем на ходочашће. Кренуо сам на поклонички пут знајући да ћу се сусрести са многим искушењима. Поред свих искушења које смо имали стигли смо за седам И по дана уз Божију помоћ и милост Св. Василија. Од самог почетка није било лако, пошто смо прелазили у просјеку 50-ак километара са тешком опремом. Међутим, са првим кораком који смо направили, главом смо били пред кивотом Св. Василија, као и у молитви током пута. Само на тај начин и уз благослов човјек ово може да издржи и никако да се узда у своју снагу. Као што сам рекао првог пута, жеља ми је да ово ходочашће постане традиција. Захвалан сам Богу на свему што ми је дао највише на своја три анђела и зато бих имао жељу опет кренути, да допринесем бар малу жртву. Овај пут смо Петрушић и ја првенствено посветили нашим пријатељима за оздрављење Невесињанину Марку Вујовићу и нашем Которварошану горостасу, великом борцу Блазену Савановићу. Човјека којег би свако требао упознати. Он је са нама био читав пут у молитви. Похвалио бих брата Бојана на хабрости што је кренуо, не знајући шта га чека на путу. Сва искушења с којим се сусрео издржао је јуначки снагом ума и вјере. Драго ми је да је још неко ово прошао”, прича Тривуновић.

Петрушић додаје да су уз молитву и вјеру, пут "превалили" без већих проблема.

"Ја сам заједно са братом у вјери кренуо сам на свето мјесто да се помолим и поклоним моштима чудотворца Св. Василија Острошког. Не знајући шта све може да ме задеси и каква искушења ћемо имати, са благословом и вјером у Бога кренули смо на праведни пут ка светињи.

Од самог почетка није било лако, сусретали смо се са многим потешкоћама како тјелесним тако и умним, али уз помоћ молитве све препреке су нестајале, а тијело се оснажило и добијало неку посебну благодат, преноси АТВ.

Пјешачили смо некад и до 17 сати дневно, без обзира на временске услове. Киша, вјетар и сунце непрестално су се смјењивали. Нарочито је отежавало то што смо имали ранчеве који теже око 20 кг, али и терен је био врло захтјеван и непредвидив.

План је био да пређемо пут од 400 километара у периодо од 7 дана, што смо уз Божију помоћ и успјели. Драган и ја смо посветили ову путовање за наше здравље и здравље наших најмилих али и за оздрављење наше браће Блажена Савановића и Марка Вујовића. Ово је за мене једно ново искуство гдје сам спознао самог себе, учврстио вјеру у господа Бога, отклонио своје страхове и несигурности, а духовно и умно оснажио.

о доласку на светињу, благодат коју сам осјетио била је посебна, али и испреплетана различитим емоцијама. Надам се да ћу ускоро опет поћи на неко слично путовање”, каже Петрушић.

Тривуновићу је ово било треће пјешачење до Острога, док је Петрушићу први пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана