Хигијена од малих ногу за здраве зубе цијелог живота

Јана Кезић
Хигијена од малих ногу за здраве зубе цијелог живота

БАЊАЛУКА - Хигијена зуба важна је од малих ногу, а да би дјеца имала блистав осмијех значајну улогу имају и школске стоматолошке амбуланте, поручено је јуче из Основне школе “Станко Ракита” у бањалучком насељу Врбања, чијим ђацима су јуче поводом Међународног дана оралног здравља уручени симболични пакети које је донирао “Глас Српске”.

Најстарији дневни лист у Српској и БиХ ове године обиљежава 80 година постојања, а у оквиру прославе великог јубилеја предвиђене су и бројне друштвено-одговорне акције, међу којима је и ова.

- Свих ових деценија “Глас”, осим што је постао лидер у категорији принтаних медија, као компанија је показивао висок степен друштвене одговорности, нарочито када су у питању најмлађи - поручују из “Гласа Српске”.

Школску стоматолошку амбуланту, десету на територији града, ускоро ће добити и ђаци у Врбањи.

То је потврдила директорица бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић, која је јуче посјетила ОШ “Станко Ракита”. Она је нагласила да ће услуге амбуланте моћи користити дјеца до 18 година.

- Дом здравља ради на ширењу мреже стоматолошких амбуланти у школама, с циљем да код дјеце на вријеме буде уочен и спријечен развој болести уста и зуба - рекла је Тодоровићева.

Циљ је да се са дјецом још од вртићког узраста, како каже, учи како се правилно одржава хигијена уста и зуба те да се најмлађи упознају о важности бриге о оралном здрављу и његовом значају у очувању општег здравља.

Помоћница директора у бањалучком Дому здравља и специјалиста дјечије и превентивне стоматологије Ранка Кнежевић каже да су показатељи на подручју града изузетно лоши, јер је код дјеце у узрасту од шест година присутан каријес.

- Имамо веома развијен превентивно-стоматолошки програм, како за дјецу предшколског тако и школског узраста. Сматрам да су дјеца упућена на који начин могу да одржавају оралну хигијену и коју храну треба да једу - рекла је Кнежевићева, додајући да ће у наредном периоду тежити да што више едукују и труднице.

Директор ОШ “Станко Ракита” из Врбање Дарко Бранковић је рекао да је веома значајно што се у њиховој школи отвара стоматолошка ординација, наглашавајући да је важно што ће услуге моћи користити сва дјеца из овог насеља.

- О томе колико је битно да се води континуирана брига о оралном здрављу сувишно је и говорити - казао је Бранковић.

Ученици

Ученица другог разреда Анастасија Вулин каже да је веома важно прати редовно зубиће.

- Перем зубе три пута дневно, да се они не би покварили. Горњи зуби се перу како киша пада, а доње како трава расте - казала је Анастасија, додајући да се не плаши стоматолога.

Зубара се не плаши ни њен другар, такође ученик другог разреда Милан Савановић.

- Када перемо редовно зубе они се не кваре. Код зубара је важно ићи, јер онда имамо здраве зубе - рекао је Милан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана