Гужве у амбулантама широм Српске: Рeкордан број пацијената, клиничка слика блажа

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Број прегледа у свим амбулантама Дома здравља Бањалука драстично је повећан усљед погоршане епидемиолошке ситуације која је наступила у посљедњој седмици децембра и траје и даље, али је клиничка слика код омикрон соја корона вируса знатно блажа од свих досадашњих и болест се лакше подноси, саопштено је данас из ове здравствене установе.

У Бањалуци је са данашњим даном 5.376 особа позитивно на корона вируса који је утврђен путем PCR и брзих антигенских тестова, који су урађени у акредитованим лабораторијама.

Од 1. до 16. јануара у Ари амбулантама у склопу породичне медицине, педијатрије и службе медицинске хитне помоћи прегледано је 7.378 пацијената, док је у Ковид амбулантама обављено 1.952 прегледа.

-У АРИ амбулантама породичне медицине свакодневно ради по 13 тимова гдје медицинско особље дневно обави око 500 прегледа лица суспектних на ковид, док се у ковид амбулантама на дневном нивоу обави око 150 до 200 прегледа. Ове бројке су највеће од самог почетка пандемије – казали су у Дому здравља.

 Напомињу да служба породичне медицине ради у 33 амбуланте, на цијелом подручју града. С обзиром да је велики број тимова породичне медицине ангажован за рад у АРИ и Ковид амбулантама превелико је оптерећење на осталим амбулантама породичне медицине.

- Наше амбуланте, градске и приградске, раде у двије смјене, док је у појединим амбулантама у сеоским подручјима организован једносмјенски рад. Због наведене прерасподјеле у АРИ и ковид амбуланте медицинског особља из свих наших амбуланти, али и због оправданог одсуства са посла узрокованог оболијевањем од ковида-19, рад у свим амбулантама породичне медицине је изузетно отежан, готово немогућ. У Служби породичне медицине у редовном процесу рада тренутно ради 65 медицинских техничара/сестара у једној и исто толико у другој смјени - наводе у Дому здравља Бањалука. 

У објектима се налази око 70 телефонских линија на које се јављају  пацијенти, а у процесу рада је 65 медицинских сестара у једној смјени.

- Сама та чињеница говори колико, тренутно успијевамо да задовољимо све потребе корисника наших услуга. А поред јављања на телефон медицинска сестра је у обавези да обави тријажу, превије пацијента, аплицира ИМ или ИВ терапију и обави још много обавеза које захтијева њено радно мјесто. Медицински радници су на измаку снага, коришћења годишњих одмора су им тренутно редукована, а све у сврху пружања што квалитетнијих услуга нашим корисницима - наводе из бањалучког Дома здравља. 

Они моле суграђане, још једном, за стрпљење и разумијевање како би се из ове ситуације изашли што је могуће безболније.

 

-Епидемиолошка ситуација на подручју Зворника је неповољна, повећан је број заражених вирусом корона, али је клиничка слика пацијената блажа и нема много хоспитализованих - изјавила је начелник Хигијенско-епидемиолошка службе Дома здравља Цвијета Остојић Васић.

Она је рекла новинарима да се од почетка јануара свакодневно повећава број пацијената који се јављају у респираторну амбуланту, као и број тестираних.

-Грађани, ипак, морају да буду опрезни и да се придржавају епидемиолошких мјера, јер сваки заражени пацијент и са блажом клиничком сликом преноси вирус - упозорила је Васићева и додала да се показало да се омикрон сој далеко брже преноси и шири од претходних сојева.

Она је навела да је током првих 16 дана јануара прегледано 1.080 пацијената, односно између 65 и 70 пацијената дневно, док је у децембру прошле године кроз респираторну амбуланту прошло укупно 1.200 пацијената, што је просјечно 30 пацијената дневно.

-У овом епидемиолошком таласу, највећи притисак је на респираторну амбуланту. Уколико се настави неповољна епидемиолошка ситуација, амбуланта неће моћи да прими све пацијенте, док са друге стране Дом здравља има проблем што су поједини здравствени радници заражени вирусом корона или су у изолацији, што отежава рад - рекла је начелник Хигијенско-епидемиолошка службе Дома здравља.

Она је препоручила грађанима који сумњају да су заражени, а немају изражене симптоме, да се изолују, али ако имају тежу клиничку слику да се одмах јаве на преглед.

- Градишка дневно биљежи око 100 нових случајева вируса корона, полако расте и број пацијената на болничком лијечењу, а евидентно је да је претежно заступљен сој омикрон - рекла је начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здраваља Слађана Тепавац.

Додала је да је тренутно број евидентираних активно позитивних лица 518, а данас ће бити увећан за минимално 100.

-У изолацији је су и 223 лица која су контакти позитивних - напоменула је Тепавчева.

Тепавчева је навела да је тренутна епидемилошка ситуација неповољна и да има тенденцију даљег погоршања.

Она је указала да је број заражених вирусом корона доста већи од података које објави Институт за јавно здравство јер износе податке само за позитивне на PCR тестирању, а Дом здравља води евиденцију и лица којима је вирус утврђен брзим антигенским тестом.

-Велики број људи се тестира и кућним тестом који купе у апотекама. Када утврде да су позитивни многи од њих се и не јављају у ковид амбуланту ако немају теже симптоме - рекла је Тепавчева.

Она је истакла да је велики притисак на „песпираторну амбуланту“ гдје је јуче прегледано рекордних 180 пацијената, а лагано расте и број пацијената на болничком лијечењу.

-Према јучерашњим подацима, у Болници Градишка јуче је било збринуто 55 ковид пацијената - додала је Тепавчева.

Када је ријеч о имунизацији, у Градишци је првом дозим вакцине против вируса корона вакцинисано око 45 одсто одраслог становништва.

-Прву дозу примило је 17.255 лица, 16.264 и другу, а 1.860 бустер дозу - рекла је Тепевчева.

Предсједник Скупштине града Приједора Мирсад Дуратовић упутио је данас апел суграђанима да се због изузетно тешке ешидемиолошке ситуације у овом граду сви у што је могуће већој мјери придржавају прописаних мјера заштите.
.Посебно молим све оне који морају да посјете неку од здравствених установа да покажу стрпљење и разумијевање за наше здравствене раднике. То су наши суграђани који су највише изложени опасности заразе, раде и даље због нас и нашег здравља и са половином броја запослених. Подржимо их барем својим стрпљењем и разумијевањем док чекамо на њихову услугу - навео је Дуратовић у саопштењу.
Он је указао да чињенице са терена, бројеви обољелих и изјаве здравствених радника упућују на то да епидемиолошка ситуација у Приједору није била тежа од почетка пандемије.
-Са јучерашњим даном имамо 847 лица под здравственим надзором, 113 PCR позитивних лица, 40 пацијената на ковид одјељењу болнице, четири лица на интензивној њези и два смртна случаја у посљедња 24 часа. Бројеви обољелих расту свакодневно. У посљедњих 15 дана кроз АРИ амбуланту прошло је 1.876 пацијената - истакао је Дуратовић.
У саопштењу се додаје да је у многим установама и институцијама број позитивних на ковид и оних са симптомима у брзом порасту, а да је најтежа ситуација у здравственим установама гдје је скоро половина здравствених радника на боловању, док у лабораторији Дома здравља раде само два лаборанта.

 Дом здравља Приједор позвао је данас грађане да се у случају појаве симптома који могу указивати на ковид 19 телефоном јаве тимовима породичне медицине или у амбуланту за акутне респираторне инфекције (АРИ) да би добили савјете и упутства.

-Претходно јављање у овом тренутку је од кључног значаја за смањење редова чекања у АРИ и ковид амбуланти, смањење незадовољства пацијената, обезбјеђење правовремених здравствених услуга и омогућавање ефикаснијег рада здравствених радника на збрињавању пацијената обољелих од ковида - наводи се у саопштењу.

Погоршање епидемиолошке ситуације довело је до повећања броја пацијената у АРИ и ковид амбулантама.

-Обавјештавамо и све особе којима је позитиван брзи антигенски тест на ковид, а урађен је у некој од приватних здравствених установа или су га пацијенти самостално урадили у кућним условима, да се телефонским путем јаве у ковид амбуланту - наводи се у саопштењу.

На интернет и „Фејсбук“ страници Дома здравља објављен је попис телефонских бројева на које грађани треба да се обрате.

Препоруке

Из Дома здравља Бањалука препоручују грађанима да уколико имају лакшу клиничку слику, остану у својим кућама, изолују се и узимају симптоматску терапију.

Препоручују конзумирање што више топлих напитака, витамине Ц, Д-3 и цинк, а за повишену температуру ибупрофен или парацетамол по препорукама за свачију доб, истакли су из Дома здравља, поводом драстичног повећања броја прегледа у свим њиховим амбулантама.

Уколико повишена температура траје дуже од три дана, из те здравствене установе препоручује, да грађани позову породичног љекара или се јаве у Ковид амбуланту у насељу Долац.

-У случају краткоће даха, отежаног дисања или наглог погоршања других тегоба јавити се у Ковид амбуланту, а након 20.00 часова у Службу хитне медицинске помоћи. Не узмајте антибиотике рутински и самоиницијативно - нагводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана