Гудељевићева преузела медицинска средства из пројекта "ЕУ за здравље"

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић преузела је у Сарајеву медицинска средства у оквиру пројекта "ЕУ за здравље" намијењених становницима и здравственом систему БиХ.

Ријеч је о испоруци која је у БиХ стигла 8. октобра, а састоји се од 56 палета кутија за медицински отпад и шприцева од два и пет милилитара, произвођача "Абу Даби медикал дивајсес", шприцева са иглом, те картонских заштитних кутија за фармацеутски отпад.

Осим Гудељевићеве, примопредаји су присуствовали замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Екатерина Дороднова и шеф представништва Уницефа у БиХ Ровнак Кан, саопштено је из Министарства цивилних послова.

Досадашње пројектне активности кроз механизам "ЕУ за здравље" у јавности су доживљаване као активности посвећене искључиво набавци вакцина, али кроз овај механизам се обезбјеђује и материјал за вакцинисање, јача капацитет хладног ланца, а пројектом предвиђена укупна средства од чланица ЕУ износе 13.775.280 евра.

"Сарадња између Министарства цивилних послова и Делегације ЕУ у БиХ у оквиру механизма ЕУ за здравље почела је 26. марта ове године када је потписан уговор између ове двије институције", изјавила је Гудељевићева током примопредаје.

Она је нагласила да је током претходног периода Министарство цивилних послова путем овог механизма набавило је 214.110 вакцина "фајзер". У сљедећем периоду очекује се испорука 38 великих кутија произвођача "Бектон Дикинсон" мини-шприцева од 0,5 милилитара, те 39 кутија са по 3.000 шприцева од два милилитра. Такође, ускоро стижу пластичне кутије за фармацеутски отпад, те 10.032 контејнера за складиштење и транспорт кориштених малих оштрих предмета у здравству.

Техничку подршку у имплементацији овог механизма Министарству цивилних послова пружа Уницеф, а важан аспект овог механизма је и план видљивости и комуникације који садржи јасно дефинисане активности и буџете након што сви корисници пројекта додијеле буџетску квоту за ту буџетску линију што је сасвим нови приступ у реализацији активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана